:

:

TV Most

clock

Maj 31, 2020   12:54

0

184

Drecun: Beograd čeka kredibilnog sagovornika u Prištini

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbije Milovan Drecun izjavio je za RTK2 da i nakon odluke Ustavnog suda Kosova ostaju nerešena pitanja u vezi sa nastavkom dijaloga Beograda i Prištine. 

Drecun kaže da Beograd očekuje od nove kosovske vlade potpuno ukidanje taksi, što je ključni uslov za nastavak dijaloga, kao i imenovanje kredibilnog pregovarača.

Nakon odluke Ustavnog suda Kosova za zvanični Beograd ostaju nedoumice hoće li biti rešena politička kriza na Kosovu, te kakav će stav nova Vlada Kosova zauzeti po pitanju ukidanja taksi, što je ključni zahtev srpske strane za nastavak dijaloga. 

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je da nakon odluke Ustavnog suda Kosova i dalje ima nedoumica u vezi sa razrešenjem političke situacije na Kosovu i nastavkom dijaloga. 

“Moramo da vidim da li će se ova višemesečna politička kriza na Kosovu razrešiti odlukom Ustavnog suda ili će Samoopredeljenje odbiti da poštuje tu odluku i onda početi sa protestima, što bi dodatno destabilizovalo situaciju”, kaže Drecun dodajući da bi to moglo negativno uticati na eventualni nastavak razgovora.

Prema rečima Drecuna, potrebno je videti i kakav će biti stav nove većine u Prištini po pitanju nastavka dijaloga sa Beogradom.

“Pitanje je da li će biti spremni da u potpunosti, bez ikakvog uslovljavanja, bez ikakvih glupih priča o reciprocitetu, ukinu takse i vrate nas na prethodno stanje”, istakao je Drecun dodajući da je on po tom pitanju “veliki pesimista”.

“Ako je tvorac tih taksi Ramuš Haradinaj i sam prisutan u toj novoj većini onda ne znam kako će se ta većina ponašati”, naglasio je.

Prema rečima Decuna, Beograd očekuje da vlasti na Kosovu odrede i ko će biti na čelu pregovaračkog tima, pošto je, kako ističe, u prethodnom periodu došlo do velikih sporenja između Aljbina Kurtija i Hašima Tačija oko toga ko treba da bude šef pregovaračkog tima. 

“Nama je potreban kredibilan sagovornik na drugoj strani koji će imati pun kapacitet da pregovara i da eventualno ono što se ispregovara da može da realizuje”, ističe Drecun.

Drecun je istakao da je Beograd spreman za nastavak razgovora sa Prištinom, ali kada se ispune svi uslovi, s jednim ciljem a to je postizanje kompromisnog rešenja.

“Naš stav je da razgovori mogu da budu nastavljeni onog trenutka kada u potpunosti budu ukinute takse koje su i uzrokovale ovaj zastoj”, izjavio je on dodavši da za Beograd nije prihvatljiv okvir koji je Skupština Kosova usvojila za nastavak razgovora sa Beogradom.

“Ako nam neko to postavi kao početnu poziciju onda nemamo o čemu da razgovaramo. Srbija ne priznaje sadašnji status Kosova ali da je spremna da kroz razgovore dođe do kompromisnog rešenja”, istakao je Drecun ocenivši da je i dalje mnogo nedoumica na političkoj sceni Kosova.

“Loptica je u njihovom dvorištu, oni moraju da razreše stvari, a što se nas tiče mi smo spremni da kad se stvore uslovi odmah nastavimo razgovore”, rekao je Drecun.

Izvor: RTK2

Milovan DrecunKiMtaksedijalog BG-PR
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva