:

:

TV Most

clock

Mart 03, 2023   21:58

0

147

Drecun: Branićemo Briselski sporazum i insistirati na formiranju ZSO

Branićemo briselski sporazum i insistirati na formiranju Zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji jer je to u našem interesu, saglasili su se gosti RTV ,predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun i predsednik Matice Albanaca u Srbiji Demo Beriša,koji su razgovarali o pregovorima između Beograda i Prištine u Briselu.

Predsednik odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Milovan Drecun izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije potpisao nikakav sporazum jer on i ne postoji.

"Na stolu Evropske unije je predlog za razgovore, svojevrsni pregovarački okvir" rekao je Drecun uz napomenu da smo prihvatili da razgovaramo sa Albancima o tome kako normalizovati život i postići što bolje uslove za sve na Kosovu.

Učešćem u razgovorima predsednik Vučić, uspeo je da relativizuje pitanje međusobnog priznanja i članstva Prištine u Ujedinjenim nacijama kao i naše eventualno kažnjavanje zbog neusklađenosti spoljnih politika rekao je Drecun dodavši da takvim pristupom nećemo biti proglašeni za krivca ukoliko razgovori propadnu," mada više nema šale " sa međunarodnom zajednicom jer je prisustvo Amerike očigledno.

Predsednik Matice Albanaca u Srbiji Demo Beriša je rekao da je Albanci u Srbiji ne misle svi na isti način, pogotovo ne kao Šaip Kanberi, koji je , kao je rekao, na platnom spisku Aljbina Kurtija i koji mora da sprovodi njegovu politiku.

On je dodao da Kurti trpi veliki pritisak u kosovskoj skupštini i da tamošnja opozicija tvrdi kako je doveden pred svršen čin te da će morati da pristane za formiranje Zajednice srpskih opština iako nije uspeo da izdejstvuje ni međusobno priznanje ni članstvo u UN.

Moji sunarodnici, kaže Beriša treba da odluče da li će za Kurtijem ili Ramom ili sa Beogradom.

Budućnost Albanaca u Srbiji nije u Prištini ni u Tirani, zaključio je Beriša uz napomenu da se ništa spektakularno neće dogoditi 18,marta u Ohridu kada je zakazan novi susret pregovarača .

Izvor: RTV

KiMDrecunBerišaZSOdijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva