:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Jul 12, 2019   9:22

0

124

Drecun: Dobro usklađena kampanja Prištine i Tirane

Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun izjavio je da hapšenje dvojice Srba pokazuje da takav način jednostranog delovanja Prištine predstavlja sastavni deo planirane dobro usklađene kampanje Tirane i Prištine koja ima podršku pojedinih država, a to ide u dva pravca. Kaže da Makedonija postaje centar za snažno obaveštajno delovanje protiv interesa države Srbije.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Milovan Drecun je povodom hapšenja dvojice Srba na KiM, koji su optuženi za špijunažu, rekao da nema iznenađenja.

To je jedan od višegodišnjih načina pritisaka na srpski narod da ode sa KiM, a na one koji su proterani da se ne vrate, kaže Drecun.

Prema njegovim rečima, ovo hapšenje pokazuje da je takav način jednostranog delovanja Prištine sastavni deo planirane dobro usklađene kampanje Tirane i Prištine, koja ima podršku pojedinih država i ide u dva pravca.

"Jedan je da se izvrši pritisak na Beograd tako što se jednostranim potezima otežava opstanak srpskog naorda na KiM, onemogućava povratak proteranih da bi se u potpunosti onemogućio nastavak bilo kakvih razgovora Beograda i Prištine, a drugi pravac je da se  praktičnim koracima stvore uslovi za pripajanje Kosova Albaniji, što nailazi na prećutnu podršku mnogih zapadnih zemalja koje su priznale jednostranu proglašenu nezavisnot Kosova", istakao je Drecun.

Imajući u vidu šta je do sada rađeno sa lažnim optužnicama, sa lažnim svedocima, sa nekim drastičnim slučajevima karikiranja pravde - onda i kada imamo u vidu rezoluciju usvojenu prištinskom parlamentu o navodnom genocidu nad Albancima, treba očekivati da će se ovakvi slučajevi nezakonitog hapšenja nastaviti, kaže Drecun.

O lažnim optužnicama 

Podsetio je na slučaj srpskog mladića iz Kosovskog pomoravlja koji je prvostepeno bio osuđen za navodni ratni zločin, mada je tada kada mu se to spočitavalo imao 16 godina i nije bio pripadnik vojske i policije, a onda je u ponovljenom posatupku od međunarodnih sudija osobođen. 

"Optužnica je bila podignuta protiv njega jer je njegova porodica bogata, sa njivama i šumama između dva albanska sela i pošto se prijavio da bude pripadnik KPS-a ne bi li zaštitio imovinu od Albanaca, oni su ga stavili na optužnicu za ratne zločine", kaže Drecun.

To je drastičan slučaj i pokazuje način delovanja i zloupotrebe tih optužnice, kaže predsednik skupštinskog odbora za KiM.

Govoreći o slučaju Zaeva i ruskih komičara, Drecun je upitao kakav je to premijer kada govori na osnovu rekla-kazala. 

"To je neozbiljno, pokušaj da se opravda, to pokazuje koliko je jaka ta kampanja u nekim susednim državama protiv postizanja bilo kakvog kompromisnog rešenja. Njegovo delovanje je usmereno da u potpunosti naškodi interesima Srbije", kaže Drecun.

Pojačano obaveštajno delovanje kada je u pitanju kosmetski problem 

"On govori navodno sa Porošenkom i govori kako je preduzimao aktivnosti prema generalnom sekretaru NATO-a kako sve upozorava da ako bi se postiglo kompromisno rešenje u vidu razgraničenja, da bi to bio težak udarac, da bi destabilizovao region", pojašnjava Drecun.

Istovremeno imate pojačavanje obaveštajnog delovanja kada je u pitanju kosmetski problem, ali na štetu Srbije, kaže Drecun.

"On bi trebalo da nam objasni - ako zaista želi da gradi prijateljske, dobrosusedske odnose sa Srbijom, koja je svrha formiranja, pre dva meseca, jednog snažnog obaveštajnog tima koji je maskiran u predstavništu jednog velikog zapadnog proizvođača automobila u Skoplju, a gde su obaveštajci iz Bugarske, Albanije, Makedonije i Nemačke. Šta oni tamo rade", pita Drecun. 

Kaže da Makedonija postaje centar za snažno obaveštajno delovanje protiv interesa države Srbije i Zaev nije iskren kada on upozorava region na moguću destabilizaciju.

"Svako postizanje kompromisnog rešenja je temljeni stub stabilizacije ovog regiona, a nepostizanje kompromisa između Beograda i Prištine je priprema za nove sukobe u regionu i za stvaranje velike Albanije i to bi Zaev trebalo da zna ako vodi računa i o interesima sopstvene države koju predstavlja", kaže Drecun.

Govoreći o poseti francuskog predsednika Makrona, Drecun kaže da će doći do snažnog jačanja i intenziviranja političkih odnosa na bilateralnom nivou, da će se pripremiti teren za mnogo bržu ekonomsku saradnju. 

Što se tiče kosmetskog problema, mislim da Makron zajedno sa Angelom Merkel nije uspeo da pokrene taj proces, da nisu dovoljno hteli da nateraju Prištinu da ukine takse", zaključio je Drecun.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva