:

:

TV Most

Foto: SD,ilustracija

clock

April 21, 2022   12:01

0

140

Drecun: Dogovor između Beograda i Prištine oko tablica nije na vidiku

Priština ne pokazuje dobru volju da se iskreno posveti nastavku razgovora i rešavanju ključnih stvari i mislim da nije na vidiku dogovor između Beograda i Prištine po pitanju registarskih tablica, kaže predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.

Radne grupe za registarske tablice za vozila iz Srbije i tzv.Kosova sastale su se juče i pripremile predloge koji će biti predmet današnjeg razgovora glavnih pregovarača, a prema rečima Drecuna nema mesta optimizmu da će se postići dogovor.

"Čini mi se da nije na vidiku sada neki dogovor između Beograda i Prištine po pitanju registarskih tablica", kazao je Drecun.

Drecun kaže za Tanjug da je ključno pitanje kako će se ponašati Priština ukoliko se danas, kada je rok, ne postigne dogovor i ne nađe prihvatljivo rešenje za obe strane.

"Priština svaki, pa i najmanji povod koristi za destabilizaciju severa, za intervenciju njenih specijalnih jedinica što ugrožava bezbednost srpskog naroda", naveo je Drecun.

On nameru Prištine da, kako kaže, destabilizuje sever objašnjava njenim stalnim naoružavanjem paravojne formacije i pozivanjem da bude mnogo prisutnija na severu Kosova.

Kada je reč o nastavku pregovora Beograda i Prištine, Drecun kaže da se iz sastanka specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i predsednika Srbije vidi da se radi na pripremi dijaloga, ali da Priština ne pokazuje volju da se pronađu rešenja.

"Čini mi se da je cilj Prištine, ali i zapadnih zemalja koje su priznale samoproglašenu nezavisnost Kosova da se čitav briselski proces preusmeri u pravcu takozvanog međusobnog priznanja, umesto rešavanja ovih pitanja koja su do sada bila na dnevnom redu", kazao je Drecun.

Na pitanje da li nedavna poseta američkih senatora i Lajčaka Srbiji znači pritisak u vezi sa sankcijama Rusiji, ili ima pritisaka i u vezi sa KiM, Drečun kaže da su senatori izrazili očekivanja da Srbija sledi zapadnu politiku prema Rusiji i sukobu u Ukrajini.

"Nemam nikakvu dilemu da su senatori SAD izrazili očekivanja da se mi pridružimo Zapadu i da se konačno opredelimo hoćemo li slediti njega u ovim novonastalim geopolitičkim okolnostima ili ćemo se svrstati na stranu Rusije", kazao je Drecun.

S druge strane, kada je reč o EU, Drecun podseća da je usvojen dokument koji "tretira" Rusiju i Kinu kao njene protivnike i ukazuje da Srbija urušava strateško partnerstvo sa tim zemljama ako sledi evropski put.

"Ako sledimo zapadnu politiku onda se očekuje da uvedemo sankcije Rusiji, šsto nije naš interes, jer mislimo da sankcije ne mogu da pomognu rešavanju nijednog ozbiljnijeg problema. Vidimo da dosadašnje teške sankcije koje je Zapad uveo Rusiji nisu zaustavile rat u Ukrajini", objasnio je Drecun.

Izvor: T a n j u g

KiMDrecundijalog Beograda i Prištinetablice
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva