:

:

TV Most

clock

Januar 26, 2022   11:39

0

138

Drecun: Dolazak Lajčaka i Eskobara priprema za dijalog

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun rekao je danas da najavljene posete Prištini i Beogradu, specijalnog predstavnik EU za dijalog Miroslava Lajčaka i specijalnog izaslanika američkog predsednika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara, predstavljaju pripreme mogućeg nastavka dijaloga.

Drecun je naveo da su posete Prištini najavljene za 31. januara ili 1. februar, a da je poseta Beogradu planirana za 2. februar.

"Približavaju se naši izbori, a biće kongresi i izbori za Senat u SAD u oktobru, pa već krajem naredne godine možemo očekivati početak američke predsedničke kampanje. SAD zajedno sa EU žele da poguraju rešavanje kosovskog problema", rekao je Drecun, gostujući na TV Pink.

Istakao je da najnovije ponašanje Prištine oko registarskih tablica i trafostance Valač, kao i sprečavanja Srba na KiM da glasaju na referendumu, pokazuju da Priština ne namerava da se posveti dogovoru sa Beogradom i rešavanju problematičnih situacija i pitanja.

Prema njegovim rečima, sada je momenat kada strane zemlje i zemlje članice Kvinte treba da pruže podršku Srbima na Kosovu i urazume rukovodstvo u Prištini, kako bi se održali izbori u aprilu.

Govoreći o naoružavanja tzv. kosovskih bezbednosnih snaga, Drecun je rekao da je to jasan je znak da se pripremaju nove jednostrane akcije na severu KiM i da Srbija mora da bude spremna.

"Albanci pripremaju teren za osvajanje severa Kosova. NATO im u tome čak i pomaže, a mi moramo reagovati i treba da budemo spremni što se kapaciteta naše vojske tiče. Moramo da sprečimo, ne daj Bože, novi pogrom našeg naroda", rekao je Drecun.

On je dodao da je Srbija zato dosta ulagala u vojsku u poslednje vreme i da se upozorenje šalje u vidu prevencije.

Izvor: T a n j u g

KiMDrecunLajčakEskobardijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva