:

:

TV Most

clock

Jun 01, 2022   13:03

0

132

Drecun: Gde postoje slični interesi, tu može da se vodi zajednička politika

Gde god postoje slični interesi, tu može da se vodi zajednička politika, rekao je predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun povodom toga što su Grčka, Slovačka, Rumunija i Španija još jednom potvrdile da su dosledno na strani međunarodnog prava i da se drže principa, prenosi Pink. 

One su u potpunosti podržale teritorijalni integritet Srbije i izjavile da neće menjati stav po pitanju Kosova. 

Drecun je rekao da na međunarodnom planu principi važe samo kada je to u interesu velikih sila ili određenih grupacija zemalja.

"Dobro je da imamo zemlje čiji se interesi podudaraju sa našim. Ove zemlje se plaše mogućih procesa koji bi mogli da vode do urušavanja njihovog unutrašnjeg poretka i teritorijalne celovitosti, kao što je slučaj kod nas sa pokušajem secesije Kosova i Metohije", rekao je Drecun.

Kako kaže, gde god postoje slični interesi, tu može da se vodi zajednička politika.

"Stav ove četiri zemlje prema KiM, proizlazi od opasnosti da one dođu u sličnu situaciju, pa nam zato i pružaju podršku", rekao je on.

Drecun je naveo da je njihova podrška dragocena i nema dileme da neće odstupiti od stava da ne priznaju Kosovo.

"Vidimo da već i među državama koje su priznale Kosovo za državu, postoji neslaganje sa potezima Prištine. Sve ovo što se sada dešava sa najavama da će aplicirati za ulazak u NATO, u EU i Savet Evrope, predstavlja propagandne poteze Prištine", rekao je Drecun.

Predsednik Matice Albanaca Srbije Demo Beriša, rekao je da će pritisak međunarodne zajednice ići ka dve zemlje više nego ka ostalim. Na primer, objašnjava, Grčka će biti jedna od tih zemalja na koju će se pritisak nastaviti.

"Ići će na kvarnu igru, jer granica između Albanije i Grčke nije definitivno završena, veliki je broj Albanaca koji žive tamo, pa će se pritisak nastaviti u tom pravcu", ističe Beriša.

Izvor: Kosovo online/Pink.rs

KiMDrecunDemo Beriša
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva