:

:

TV Most

clock

Jun 25, 2020   9:35

0

203

Drecun: Hteli su u Vašingtonu da "istrguju" kako bi se sklonili sa optužnica

Milovan Drecun smatra da je sada objavljeno da su Hašim Tači i Kadri Veselji na optužnicama jer je Specijalno tužilaštvo došlo do saznanja da će tokom boravka u Vašingtonu pokušati da istrguju kako bi se sklonili sa njih. Predsednik Skupštinskog odbora za KiM kaže da ima potvrđena saznanja da je vršeno masovno prikrivanje zločina nad Srbima od strane OVK u Srbiji posle 2000.

Predsednik Skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže za RTS da predlozi optužnica protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija nisu od juče, već od pre nekoliko meseci i da je u toku proces potvrđivanja od strane sudije za prethodni postupak.

"Ako ih on potvrdi, imaćemo procesuiranje", rekao je Drecun gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a.

Navodi da se do sada nije znalo ko je na optužnici i za šta se tereti i da je Specijalno tužilaštvo za OVK te informacije skrivalo i u kontaktu sa našom radnom grupom. Sada su, ističe, upozorili da se na njih vrši pritisak. 

Tužilaštvo na meti napada

Milovan Drecun kaže da je Specijalno tužilaštvo već duže meta napada bivših pripadnika OVK i to u dva pravca.

"Jedan pravac je veoma jaka kampanja da se ukine zakon na osnovu kog je formirano Specijalno tžilaštvo i sudska veća i da vide kako bi međunarodna zajednica reagovala, i bili bi spremni da podignu ekstremiste, nacionaliste, tzv. veterane OVK da bi ojačali svoje zahteve. Kada su videli da to ne može da prođe, onda su izgleda krenuli drugim putem", kaže Drecun.

Tada su, navodi, počeli da forsiraju priču o rezoluciji u kosovskoj skupštini za pregovore sa Beogradom, o nekakvom genocidu nad Albancima i ratnoj odšteti, formiranju muzeja genocida, kako bi pripremili teren za eventualnu političku trgovinu.

"Mislim da je Specijalno tužilaštvo stavilo tačku na pokušaj Hašima Tačija i Kadrija Veseljija da istrguju po principu 'mi nećemo da gonimo srpske zločince, ne možete ni vi naše teroriste iz OVK'. Tači i Veselji tako izostaju sa optužnica, prekida se priča", objapnjava Drecun.

Ističe da, međutim, Srbija neće ni po koju cenu da trguje sa zločinima i sa žrtvama. "Oni moraju da budu procesuirani, mi smo sve učinili što smo mogli kao radna grupa da dostavimo materijale", poručio je Drecun.

Zašto je sada obelodanjena optužnica

Izaslanik predsednika SAD Ričard Grenel za 27. jun je najavio razgovor predstavnika Beograda i Prištine u Beloj kući.

"Hašim Tači se sa Kadrijem Veseljijem spremao, a, da podsetim, Veselji ima veoma značajne obaveštajne kontakte sa nekim službama u SAD i posebno sa pripadnicima struktura iz duboke države. Došli su do saznanja šta se dešava", smatra Drecun.

Mišljenja je da je i Specijalno tužilaštvo došlo do saznanja da će tokom boravka u Vašingtonu pokušati da istrguju kako bi se sklonili sa optužnica.

"Zato je Specijalni sud preduzeo korak da upozori javnost i odsekao manevarski prostor bilo kome, ko bi hteo da prihvati trgovinu", rekao je Drecun.

Dokumentacija o zločinima 

Predsednik Skupštinskog odbora za KiM smatra da se na Kosmetu plaše da će biti kompromitovani kada na videlo izađe bar deo zločina koje je počinila teroristička OVK nad Srbima, Romima i samim Albancima.

Radna grupa, kako Drecun ističe, raspolaže dokumentacijom u kojoj su podaci o krajnje neljudskom postupanju - "o odsecanju glava, paljenju živih i ranjenih ljudi, silovanju, ubijanju žena sa 17, 20 uboda nožem, vadili su oči, sekli ruke".

"Ja ću to obelodaniti, naša javnost mora da sazna kakve zločine je počinila teroristička OVK. Toga se oni najviše plaše, da će se razvijati nepovoljno po njih, a povoljno po istinu. Niti je bila čista borba, niti je bila borba za slobodu, to je bila zločinačka organizacija koja je htela potpuno da ukloni Srbe sa KiM i oni to nastavljaju", rekao je Drecun ističući da su oni kukavica, jer umesto da izađu na sud i dokažu da su nevini, oni se kriju.

Očekuje da će međunarodna zajednica da vidi kakva je bila OVK, šta je radila i šta danas radi.

"Ta struktura postoji, samo prividno je rasforimirana. Ušli su u policijsku službu, paraobaveštajne strukture kojima rukovodi Veselji, to mora da ispliva na površinu. Nije to pitanje slabljenja pozicije Kosova, već da li su Albanci spremni, a očigledno nisu, da se suoče sa zločinima koje je teroristička OVK počinila u njihovo ime i traže podršku albanske zajednice da ne budu procesuirani", istakao je Drecun.

"Prikrivanje zločina OVK posle 2000. u Srbiji" 

Drecun je rekao da je veliki deo dokumentacije o zločinima na Kosovu i Metohiji, dobijen od strane međunarodno prisustva, predat sudu.

"Moramo u narednom periodu da formiramo državno telo koje će se baviti ratnim zločinima nad srpskim narodom na KiM od strane OVK i to objedinimo sa zločinima u Hrvatskoj i BiH", smatra predsednik Skupštinskog odbora za KiM.

Kaže da će javnosti u Srbiji uskoro otkriti i saznanja koja su mu potvrđena od strane pripadnika pojedinih službi bezbednosti, a koji učestvuju u radu Radne grupe, o tome da je vršeno masovno prikrivanje zločina nad Srbima od strane OVK u Srbiji posle 2000.

"Videću da li ću formirati radnu grupu u narednom periodu ili će to biti anketni tim. Pojedinci koji su to radili bili su u državnim strukturama, u tužilaštvu za ratne zločine, ovbaveštajnim službama, nevladinom sektoru. To mora da se istera na čistac i neću dozvoliti sa pozicije narodnog poslanika da oni koji su sve učinili da se zataškaju zločini nad Srbima prođu bez ikakve odgovornosti. Zato tek posle 21 god imamo podignutu optužnicu", taključio je Drecun.

Izvor: RTS

KiMDrecundijalog Beograda i PrištineSpecijalni sud za OVKoptužnice
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva