:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Jun 10, 2019   8:13

0

194

Drecun: Još jedna sednica, a ne "Dan D"

O brutalnoj akciji kosovskih specijalnih jedinica na severu Kosova i Metohije, hapšenju i napadu na osoblje Misije UN ponovo će se govoriti, ovoga puta u Njujorku. Taj događaj biće u centru pažnje zasedanja Saveta bezbednosti gde će biti razmatran izveštaj generalnog sekretara Ujedinjenih nacija o radu Unmik. Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun smatra da je dobro što će Srbija imati priliku da ukaže na brutalnu upotrebu sile u cilju zastrašivanja Srba na severu Kosova, ali ne očekuje zaglasje među stalnim članicama Saveta bezbednosti.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić, koji Srbiju predstavlja na sednici, ukazaće na potrebu stalnog razmatranja pitanja Kosova i Metohije na sednicama Saveta bezbednosti i na neophodnost da Unmik ostane angažovan na doslednom sprovođenju zadatih ciljeva. 

Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun kaže da je to još jedna od sednica Saveta bezbednosti a ne 'Dan D' gde će sve zainteresovane strane izneti mišljenje o situaciji na Kosovu i gde se ključni činioci po običaju neće složiti.

"Dobro je da se u kontinuitetu razmatra situacija na Kosovu u SB jer je bilo pokušaja da se to pitanje potpuno izbaci iz agende sednica SB", objašnjava Drecun.

Srbija će imati priliku da govori o neodgovornom ponašanju Prištine koja pokušava da blokira nastavak dijaloga, nasilnim upadima na sever Kosova. Reč je o teško naoružanim specijalcima koji uz prekomernu uporebu sile i gotovo uvođenje ratnog stanja zastrašuju i izazivaju srpski narod, objasnio je Drecun.

"Pitanje je kakav će biti nastup ostalih članica SB kada je reč o prebijanju ruskog državljanina, pripadnika Unmika, inače će lov na predstavnike UN širom sveta biti otvoren. Ako se budu ponašali tako što će i na ovom polju da se dele po pripadnosti to neće biti dobro jer će ti ljudi koji rade pri UN biti u situaciji da svako može da ih prebija i hapsi a to će obesmisliti ulogu UN", kaže Drecun.

Prema njegovom mišljenju Kfor je bio dužan da reaguje bez obzira kako se tumači da li je reč o specijalnim policijskim snagama ili ne.

Kada je reč o poslednjim u nizu hapšenja Srba, predsednik skupštinskog odbora za KiM kaže da to samo pokazuje koliko smo bili u pravu kada je reč o primanju Kosova u Interpol. 

"Da je Kosovo postala punopravna članica Interpola imali bismo situaciju u kojoj bi oni podizali stotine hiljada poternica za ljudima srpske nacionalnosti. Jer Priština će na svaki način pokušati da parira optužnicama specijalnog tužioca koje će izneti na videlo razmere zločina koje je OVK počinio", smatra Drecun.

Zbog toga će i Srbija pokrenuti kampanju kojom bi međunarodnu javnost upoznala sa brutalnim etničkim čišćenjem koje je izvršeno nad srpskim narodom na KiM, rekao je za RTS Milovan Drecun.

Izvor: RTS

DrecunKiMSB UN
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva