:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Decembar 21, 2021   18:01

0

153

Drecun: Kontinuirana akcija zastrašivanja Prištine

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocenio je da je današnja akcija u Štrpcu sastavni deo kontinuirane akcije Prištine koja za cilj ima zastrašivanje Srba.

 

"Korišćenjem specijalnih jedinica sa dugim cevima, čak i kada to nije potrebno, jer mnoge poslove može da obavi obična policija, a ne specijalci koji zastrašuju ljude, Priština obeshrabruje Srbe da ostanu da žive na KiM", rekao je Drecun za T a n j u g.

Drecun kaže da mu se čini da se sve radi sistematski.

Jednostranim akcijama izazivaju tešku destabizaciju, a u poslednje vreme to je sve cešće i u srpskim sredinama južno od Ibra, rekao je Drecun.

"Političari koji žele stabilizaciju, poboljšanje odnosa među nacionalnim grupama, da im pruže garancije, da ih ohrabre da ostanu, to ne čine. Takvi političari računaju i na osetljivost akcija, ali Aljbin Kurti međutim ne spada u takav vid političara, on želi da destabilizuje celokupan srpski narod", naveo je Drecun.

Kurti, kako dodaje, sprovodi "sulude akcije", šalje specijane jedinice sa fantomkama i automatskim puškama i na slave i krštenja navodno zbog kontole kovid mera.

Drecun naglašava da upravo sve to treba da obeshrabiri Srbe da ih podstakne da sa porodicama odu, a raseljene da spreči da se vrate.

Na pitanje da li je to slučajno što se hapšenje u Štrpcu dešava paralelno sa skupom Otvoreni Balkan koji se odžava u Tirani, Drecun kaže da ne zna, ali 'da može biti da je planirano'.

Otvoreni Balkan je novi model okrenut saradnji i budućnosti umesto sukoba, a ovde se na KiM akcijama poput današnje od strane Aljbina Kurtija i njegovih potličara nudi samo suprotno - destabilizacija, rekao je Drecun i dodao da je možda sve to Kurtijev odgovor na stav koji zastupa a to je da lažna država Kosovo ne treba da se pridruži incijativi.

Drecun je podsetio da je Otvoreni Balkan proces koji je uveliko zaživeo, širiće se i dobijati na dinamici, i da je upućen poziv da se uključe i ostale države Zapadnog Balkana.

"Zašto bismo čekali da uđemo u EU pa da sprovodimo te iste integrativne procese, zar ne možemo sada to da uradimo čekajući šansu u EU", pitao je Drecun i nalgasio da Kurti ne želi da prisustvuje nigde gde se Kosovo ne pojavljuje kao džava, iako razmišljaju o projektima koji se nude u okviru "Otvorenog Balkana" kao što je izgradnja železnice od Drača i Skadra do Prištine i svega što treba da bude dalji izlaz na Balkan i ka centralnoj Evorpi, što je sastavni deo Sporazuma iz Vašingtona.

Osećaju potrebu za tim procesima integracije, ali ne žele da učestvuju jer se ne pojavlju kao država, to Beogradu ne pada na pamet da prihvati, ali im je poziv otovoren sa fus notom i zvezdicom, rekao je Drecun i naglasio da se zato gradi auto-put Mira.

Cilj je da nema granica, da idemo na Albaniju na more, na Ohridsko jezero, to je ono što je okrenuto budućnsoti, a vlast u Prišini se okreće od toga, naveo je Drecun.

Na pitanje da li iznenađuje što Samoopredeljenje nije učestvovalo u protestima i incidentima koji prate skup u Tirani, kaže da ne zna da li su pristalice Kurtijeve stranke dale doprinos ili ne.

Možda su to uradili samo Ramuš Haradinaju i Salji Beriša koji su stari saborci, naveo je Drecun i dodao da je video jednu zastavu samoproglašenog Kosova ispred bine.

"Beriša je, kada je bio na čelu Albanije, čak bio javno optužen od ministra spoljih poslova Italije da naoružava OVK. Na njegovom kućnom imanju na severu bila je glavna baza terorista, oni su se tu naoružavali u prebacivali na Kosovo", naveo je Drecun.

Kako kaže, njih dvojica se znaju dugo i moguće je da su to zajedno organizvali.

Da li je neko iz Krutijeve stranke bio, moguće je, kazao je Drecun i naglasio da ima mnogo unutrašnjih razmirica između stranka Edija Rame i Saljija Beriše, što se odražava na odnose sa političkim partijama i liderima Albanaca na KiM.

Danas je u akciji policije i tužilaštva u Štrpcu uhapšeno 10 osoba, među kojima su bivši predsednik Opštine, direktor urbanizma, još nekoliko funkcionera i vlasnika preduzeća, zbog sumnje da su primali ili davali mito i zloupotrebili službeni položaj ili ovlašćenja, vezano za dozvole i radove na Brezovici, saopštilo je lokalno tužilaštvo.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da je kosovska policija sa specijalcima Rosu, do zuba naoružanim, jutros upala u više srpskih sela u opštini Štrpce i privela više Srba.

Petković je ocenio da, pod maskom i izgovorom nekakve borbe protiv korupcije, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ponovo šalje specijalce Rosu, pod punom ratnom opremom, u srpske sredine, sa jedinim ciljem da Srbe u pokrajini kriminalizuje.

Izvor: T a n j u g

Milovan drecunKiMŠtrpceROSU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva