:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Oktobar 10, 2020   15:08

0

104

Drecun: Kontinuirani su pokušaji da se se ugrozi opstanak Srba na KiM

Kako su državnom i vojnom vrhu predočile srpske bezbednosne službe, Srbi na Kosovu biće narednih dana meta organizovanih provokacija i napada Albanaca u cilju stvaranja nestabilnosti.

S druge strane, predsednik Aleksandar Vučić poručio je da neće biti novih “Oluja” i pogroma Srba sa KiM, objavila je na svom portalu TV Pink.

Kako je najavljeno iz Brisela, specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak naredne nedelje posetiće Beograd i Prištinu, a u ponedeljak 12. oktobra informisaće ministre spoljnih poslova zemalja članica Eu, prvi put u svom mandatu, o tome šta je do sada postignuto u okviru obnovljenog dijaloga.

Kontinuirani su pokušaji da se srpski narod marginalizuje, obespravi, da mu se ugrozi opstanak, a samim tim i kompletan nacionalni korpus, ocenjuje bivši predsednik Odbora za KiM Skupštine Srbije Milovan Drecun.

“Na KiM su etnički motivisani incidenti stalni, ali kada je reč o informaciji da su obaveštajne službe upozorile državni vrh, uzeo bih je sa rezervom jer dolazi iz medija. Ovakve informacije se dele u tajnosti, a ako nešto želi da se kaže javno, onda o tome otvoreno govori državni ili vojni vrh”, kaže Drecun.

Ističe da su napadi na decu najteži oblik ugrožavanja, ali i da nema dileme da bi Albanci želeli da dovrše etničko čišćenje.

“Čini mi se da situacija nije toliko dramatična da bismo trebali da prihvatamo ocene da Albanci spremaju nekakvu masovniju akciju na severu KiM. Priština ima kapacitet sile sa svojim specijalnim jedinicama, može da provocira i izaziva nasilje, maltretira Srbe, ali mislim da nema političkog kapaciteta zbog jako nestabilne situacije među Albancima, a i zato što su prisutne jake strane aktivnosti od strane Vašingtona i EU. Važno je da mi odreagujemo smireno, da insistiramo na nastavku dijaloga, ali pre svega na realizaciji ZSO”, kaže Drecun za Pink.

Zajednica srpskih opština, kako dodaje, treba da bude jedan od koraka ka postizanju sveobuhvatnog sporazuma. Srbija, kaže, treba da uradi sve da se među Albancima zaustave ekstremisti.

“Ipak, najviše po ovom pitanju mogu da urade sami Albanci i oni koji su najviše odgovorni za očuvanje mira i bezbednosti – Kfor”, kaže Drecun.

Predsednik Matice Albanaca Srbije Demo Beriša kaže da smo svi osetljivi na decu i da su se veći incidenti i eskalacike dešavali upravo nakon napada na decu.

“Cilj je da se ljudi zaplaše i da se izazovu neredi, a svaki put kada Vučić stabilno i mirno reaguje, sa druge strane vidimo divljanje. Kada je reč o povlačenju američke ambasade, ona se povukla jer su Amerikanci shvatili da je pravda na Kosovu u ovom trenutku totalno u rasulu”, kaže Beriša.

Izvor: Kosovo online/Pink

KiMDrecun
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva