:

:

TV Most

Foto: RTS, arhiva

clock

Septembar 19, 2019   9:55

0

135

Drecun: Kosovski Albanci nisu spremni da sednu za pregovarački sto

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun navodi za RTS da je svrha izbora u južnoj srpskoj pokrajini stabilizacija političke scene među Albancima, izgradnja izvršne vlast koja će biti jedinstvenija po ključnim političkim pitanjima i koja će imati jednu čvršću poziciju za razgovore sa Beogradom. Dodaje da se kod postojećih albanskih lidera ne vidi spremnost da sednu za pregovarački sto i ozbiljno se posvete razgovorima sa Srbijom.

Milovan Drecun je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a naveo da na predstojećim izborima u južnoj srpskoj pokrajini nema novih političkih aktera.

"Ne verujem da će biti nekih novih političkih stranaka sa gotovo nepoznatim liderima koji bi dobili iole veću podršku Albanaca na KiM da onda imaju neku veću političku težinu. Mislim da će preraspodela ići između ključnih stranaka i da će one dobiti poverenje građana. Moguće su neke nove koalicije ali već postojećih aktera", objašnjava Drecun.

Dodaje da je svrha izbora na KiM stabilizacija političke scene u južnoj srpskoj pokrajini.

"Svrha izbora je da se stabilizuje politička scena na Kosovu i Metohiji, naročito među Albancima, da se izgradi jedna nova izvršna vlast koja će biti jedinstvenija po ključnim političkim pitanjima i koja će imati jednu čvršću poziciju za razgovore sa Beogradom. Da budu u stanju da nešto ispregvaraju i da to što se eventualno ispregovara i realizuje", navodi predsednika Skupštinskog odbora za KiM.

Dodaje da je problem taj što ne vidi spremnost kod Albanaca da sednu za pregovarački sto i ozbiljno se posvete razgovorima sa Srbijom.

"Problem je u tome što se i po njihovom dosadašnjem delovanju i po najavama kako će se ponašati posle izbora stvara utisak da oni jednostavno nisu posvećeni pronalaženju konačnog kompromisnog rešenja za KiM. Tu su jedina nada SAD i druge zemlje", objašnjava Drecun.

Nemačka se približava američkom i francuskom stavu

Nemačka je, prema mišljenju Milovana Drecuna ublažila stav kada je reč o uslovima koje Srbija mora da ispuni za prijem u članstvo u EU kada je reč o dijalogu sa Prištinom.

"Čuli smo još jednu stvar od kancelarke Angele Merkel gde je ona malo ublažila stav jer je rekla da neke stvari trba da se urade oko Kosova ako želimo članstvo u EU, to nije onaj čvrst stav da Srbija jednostavno mora da preko pravnoobavezujućeg sporazuma prizna samoproglašeno Kosovo. I ako je to novi pravac onda se ona približava i američkom i francuskom stavu, da rešenje mora da bude kompromisno", ocenjuje Drecun.

Izvor: RTS

KiMDrecundijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva