:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Oktobar 29, 2020   12:45

0

148

Drecun: Kroz optužnice saznaće se istina o zločinima OVK

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun pozitivno je ocenio potvrđivanje prvih optužnica pred Specijalnim sudom za ratne zločine OVK, istakavši da će kroz te procese javnost moći da vidi da je reč o "terorističkoj organizaciji" koje počinila strahovite zločine.

Drecun je ukazao da su pojedinci protiv kojih su podrignute optužnice politički aktivni i da to daje predmetima jednu veliku dozu osetljivosti.

“Najverovatnije se zbog toga kalkuliše da se ne objavljuje odmah da li je optužnica potvrđena“, naveo je Drecun za TV Pink.

On je dodao da je siguran da ima dovoljno dokaza da bi optužnica bila potvrđena i da će se to desiti.

“Moramo da vidimo da li će biti novih optužnica i ko će sve biti tu. Očigledno je da će oni pokušati da svoju odbranu temelje ne na dokazivanju da nisu počinili užasne zločine, već na političkom opravdanju razloga zbog kojih su morali da se bore“, rekao je Drecun.

Kako je dodao, bitno je da se kreće sa suđenjima.

“Svi će se naravno izjasniti da su nevini. Setite se njihove priče kako je njihova borba čista, kako teroristička OVK nije činila zločine i kako će oni to lako dokazati na sudu, a sada odjednom umesto dokazivanja vidimo paušalno odbijanje krivice. Pokazuju maksimalnu nespremnost da se suoče sa zločinima koje su počinili”, napomenuo je Drecun.

Misli da će preko samih optužnica na svetlost dana izaći sva težina zločina koje je teroristička OVK počinila i užasne razmere etničkog čišćenja, prenosi TV Pink.

“To je možda jedan od najvažnijih aspekata ovog procesa – da se utvrdi istina, da se pokaže i domaćoj i međunarodnoj javnosti da je terorisrtička OVK zločinačka organizacija. Da je počinila strahovote masakre, da je odgovorna za to, da je ubijala neselektivno – i žene i decu i stare”, istako je Drecun.

Podsetio je da je identifikovano 159 ilegalnih logora.

“To su po metodologiji koja je primenjivana, mučenju ljudi, zverstvoma bili koncentracioni logori“, istakao je Drecun i dodao da je važno da je proces počeo i da ćemo u nastavku moći da vidimo da li će biti političkih pritisaka.

Kako je naglasio, na optužnicama mora se da nađe kompletan vrh OVK.

Prema njegovim rečima, kada se rešavaju politički problemi, kada neka nacionalna zajednica nije zadovoljna svojim položajem, ona ne treba da pribegava oružju.

“To se rešava političkim putem. Oružje je ilegalno sredstvo“, podvukao je Drecun.

Izvor: Pink.rs

KiMDrecunSpecijalni sud za OVKoptužniceOVK
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva