:

:

TV Most

Foto: Kurir

clock

Novembar 15, 2019   8:26

0

233

Drecun: Očekujem da će Bejer govoriti pozitivno o stanju ljudskih prava na Kosovu

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbije Milovan Drecun komentarišući jučerašnji izbor Petera Bejera za novog izvestioca Parlamentarne skupštine Saveta Evrope o situaciji na Kosovu, ističe da su stavovi nemačkog poslanika neprihvatljivi, da je on "malo izgubljen u vremenu" i zarobljen u sredini 20. veka.

 

"Srbi su na KiM građani ne drugog, već pedesetog reda", ukazuje Drecun gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, i očekuje da će Bejer govoriti pozitivno o stanju ljudskih prava na KiM.

Smatra da bi se realnija slika o tome šta se dešava na KiM dobila da je izabran ruski kandidat Aleksej Kondratjev.

Povodom odluke predsednika Aleksandra Vučića da ne ide na Kongres Evropske narodne partije u Zagrebu, Drecun je ocenio da je ona iznuđena ponašanjem hrvatske javnosti.

Podsetio je da je bivši hrvatski predsednik Ivo Josipović u Skupštini Srbije pozdravljen aplauzom, jer se smatralo da će ta zemlja shvatiti da će sa Srbijom morati da gradi dobrosusedske odnose.

Međutim, Zagreb nastoji da naškodi interesima Srbije i time destabilizuje region, kaže Drecun i napominje da hrvatski političari misle da će time poboljšati svoju poziciju.

Podseća da Hrvatska ima veoma negativan element u svojoj bliskoj prošlosti, a to je etničko čišćenje Srba, koji su u toj zemlji građani drugog reda.

Očekuje negativan odnos Hrvatske i ubuduće, ocenjujući da je to dugoročna politika. Smatra da bi Evropska unija trebalo da reaguje.

Sa druge strane, Srbija je lider u regionu i vuče taj region napred, ističe Drecun i navodi kao primer priču o "malom-šengenu".

Izvor: RTS

Milovan DrecunKiMmali ŠengenPeter BejerAleksej Kondratjev
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva