:

:

TV Most

clock

Januar 09, 2023   12:29

0

152

Drecun: Odgovor Kfora politički, ne vide etnički motivisane napade kao ugrožavanje mira

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun, izjavio je danas da je odgovor Kfora o povratku srpskih bezbednosnih snaga na KiM politička odluka, dodajući da Kfor više od 300 etnički motivisanih napada na Srbe ne vidi kao ugrožavanje mira i stabilnosti.

Kako je Drecun objasnio za T a n j u g, Kfor smatra da tim napadima treba da se bavi kosovska policija i Euleks pre njih, da oni treba da reaguju samo kada su neki veći incidenti u pitanju.

Na pitanje da li je Kfor sposoban da sačuva mir, Drecun kaže da ne treba sumnjati da imaju kapaciteta za to, ali je pitanje ko ugrožava mir i čije je sigurno okruženje ugroženo.

"Kfor se ponaša na način kao da Srbi ugrožavaju mir i sigurnost", rekao je Drecun.

Kaže i da je odgovor Kfora na zahtev Srbije očekivan i da pucanje na mladiće na Badnji dan, kao i drugih više od 300 etničkih napada za vreme Kurtijeve vladavine, Kfor ne tumači kao ugrožavanje.

"Smatraju to odgovornošću kosovske policije. Ranije su se ponašali drugačije, bili su značajnije prisutni, imali su veći broj pripadnika na kritičnim mestima. Procenili su na osnovu političke želje da je na KiM situacija bolja, da je veća demokratija", kazao je Drecun.

Predsednika skupštinskog Odbora za KiM zabrinjava što se u odgovoru kaže da je Kfor taj koji čuva red i poredak, a pitanje je koji poredak čuvaju.

"Da li čuvaju poredak u kojem prihvataju nezavisnost Kosova, postojanje vojske Kosova, dozvoljavaju vežbe, koje Rezolucija 1244 ne podrazumeva. Nisu nam objasnili koji poredak obezbeđuju", ističe Drecun i dodaje da je ovim odgovorom Kfor pogazio Rezoluciju 1244.

Komentarišući izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da razmišlja da li bi trebalo da Srbija prisustvuje sledećoj sednici UN, Drecun kaže da, ukoliko srpskih predstavnika ne bude tamo, neće se čuti srpski glas.

Mišljenja je da svuda treba da budemo prisutni da bismo izneli naše argumente, naše činjenice.

"Eventualno neučestvovanje moglo bi da bude upozorenje i poruka da za Srbiju nije prihvatljivo gaženje Rezolucije 12 44, ali to bi mogli i da se iskoristi da se ta ista Rezolucija promeni. I jedno i drugo je teška odluka", rekao je Drecun.

Na pitanje da li se može očekivati početak formiranja Zajednice srpskih opština u januaru, Drecun navodi da je to uslov da se nastavi dijalog i primećuje da je pitanje koji bi dijalog sada trebalo da se vodi.

Kako pojašnjava, dijalog Beograda i Prištine u Briselu je statusno neutralan, a sada i EU i SAD u fokus bi da stave francusko - nemački predlog koji je Srbija već odbila, jer joj je neprihvatljivo de facto priznanje Kosova.

"Posete izaslanika će biti u smislu da se pripremi nastavak dijaloga, to podrazumeva formiranje agende. To je pokušaj da trguju, postavili su nam lestvicu visoko, znaju da ne možemo da prihvatimo, pa ćemo da vidimo šta je to niže na lestvici što nam nude", zaključio je Drecun.

Izvor: T a n j u g

KiMDrecunKFOR

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva