:

:

TV Most

clock

Jul 19, 2019   18:46

0

276

Drecun: Ostavka Haradinaja možda put ka nastavku dijaloga Beograda i Prištine

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo, Milovan Drecun izjavio je da današnja ostavka kosovskog premijera Ramuša Haradinaja može otvoriti put da se tamošnja politička scena „prekomponuje“ tako da se stvore uslovi za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

„Haradinaj je postao nepremostiva prepreka i kočnica bilo kakvom daljem razgovoru Beograda i Prištine“, rekao je Drecun za agenciju Beta.

On je ocenio da je stav SAD „osnažen“ ovonedeljnom posetom ministra spoljnih poslova Ivice Dačića Vašingtonu i podsetio na posetu francuskog predsednika Emanuela Makrona Beogradu početkom nedelje.

„Pariz i Vašington se zalažu da se kosmetski problem mora rešiti kompromisom, odnosno dogovorom koji bi bio prihvatljiv za obe strane, to ne može da se realizuje dok je Haradinaj na mestu (premijera) na kojem je bio“, ocenio je Drecun.

On smatra da Haradinaja, verovatno, čeka podizanje optužnice.

Medjunarodna zajednica koja je prisutna na Kosovu, smatra Drecun, neophodno je da uradi svoj posao i spreči eventualni pokušaj „kriminalnog klana Haradinaja da izazove nasilje i destabilizuje“ tamošnju političku scenu.

Na pitanje o ukidanju kosovske takse na robu iz Srbije i BIH, Drecun je rekao da „treba videti kako će se odvijati situacija na političkom planu na Kosovu i Metohiji: da li će se odlučiti odmah za raspisivanje izbora, ili će se na mesto takozvanog premijera dovesti neko drugi, i koje će stranke, ako se ovo drugo desi, učestvovati u tome“.

„Moramo“, rekao je Drecun, „da vidimo kako će oni da se ponašaju da bismo mogli da predvidimo šta će biti sa taksama“.

„U  svakom slučaju sad je potpuno jasno da takse moraju da budu ukinute i mislim da će Albanci veoma dobro razumeti tu poruku“, istakao je Drecun.

Drecun je, govoreći o postupanju Specijalizovanog tužilaštva, rekao da je Radna grupa za prikupljanje činjenica i dokaza u rasvetljavanju zločina nad pripadnicima srpskog naroda i ostalih nacionalnih zajednica na Kosovu i Metohiji mnogo pomogla prikupivši dokaze, „posebno u zoni odgovornosti terostističe OVK Dukađin“.

Po njegovim rečima, to Tužilaštvo je, bar u ovoj fazi, „pokazalo da nema nedodirljivih“, i on očekuje procesuiranje ne samo Haradinaja, „već i Tačina, Veseljija i  svih vodećih terorističkih komandanata“.

„Mislim da će oni razumeti poruku da više nisu nedodirljivi, da Zapad više ne prihvata tu varijantu da oni zastrašuju da će se, ako njih nema na političkoj sceni, desiti neki novi rat na Kosovu. Ovo je poruka da će svi morati da se suoče sa nesumnjivom odgovornošću za užasne zločine“, rekao je Drecun.

Izvor: Beta

DrecunHaradinajostavka
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva