:

:

TV Most

clock

Maj 25, 2023   9:39

0

164

Drecun: Otvaranje mosta na Ibru je deo plana okupacije severa Kosova

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocenio je da je inicijativa da se otvori most na Ibru deo priprema za okupiranje severa Kosova, koje planira premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti. 

"Planirana je sigurno policijsko - vojna operacija na severu ako to dozvole zapadne države. Vrše se ozbiljne pripreme i učešće u ovoj vojnoj vežbi gde učestvuju kosovske snage, to je sve priprema. Kada vežbate napadačke akcije to vam kaže da nešto pripremaju", ocenio je Drecun gostujući na TV Pink 

"Oni žele da podele Srbe i razbiju Srbe koji bi se suprotstavili nečemu - na nekoliko pravaca. Na čak četiri pravca bi mogli da uđu u jednoj pokretnoj akciji i Srbi ne bi mogli da protestuju. Otvaranje mosta na Ibru gledam kao glavni pravac udara, to je glavna ulica koja vodi do centra Kosovske Mitrovice", kazao je Drecun. 

On je rekao da je odnos Zapada prema srpskom narodu na severu Kosova takav da oni Srbe uopšte ne uvažavaju, ne poštuju njihovu izbornu volju. 

"Oni se prema Srbima odnose kao prema građanima drugog reda, njih nije briga za opstanak i njihovu perspektivu. Srba ne bi bilo što se njih tiče. To je odnos bez ikakvog uvažavanja i zato se Kurti tako ponaša. Imate preko 330 etnički motivisanih napad na srpski narod i onda imate američki izveštaj - Kosovo napreduje", rekao je Drecun. 

Drecun je naglasio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić poslao jasnu poruku u Ohridu, a i na mitingu u Pančevu pre nekoliko dana: "Ne dam Kosovo i Metohiju" i da to nije samo stav predsednika, već naroda Srbije. 

"Poruka predsednika i celokupnog srpskog naroda je - ne dam Kosovo i Metohiju. Srbija će ostati politički stabilna, iako bi drugima odgovaralo da se uruši i nema kapacitet da sačuva Kosovo", kazao je Drecun. 

Prama njegovim rečima, cilj Kurtija nije da učestvuje u pregovorima i dijalogu već da sprovede "drugu akciju", da nastavi da vrši pritisak na Beograd terorisanjem srpskog naroda na KiM.

"Nedostajala im je vazdušna podrška sada je nabavkom ovih nekih dronova i to obezbeđeno. Sada pored obuke koju prolaze, uvežbavaju 1.300 ljudi da budu operativni sa NATO. Očigledno vrše pripreme da se nešto nasilno uradi na severu Kosova", rekao je Drecun. 

"Njihov cilj đe da sprovedu drugu akciju, a ne da učestuvju u dijalogu i pregovorima. To je sve sastavni deo pritiska na Beograd. Kad neko teroriše srpski narod, oduzima im imovinu, uništava ekonomsku perspektivu - tu je Beograd veoma osetljiv", ocenio je Drecun. 

Izvor: T a n j u g; Foto: SD, ilustracija

KiMDrecunmost na Ibru
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva