:

:

TV Most

clock

Jul 20, 2022   11:40

0

147

Drecun: Otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom dobra vest

Predsednik Skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun je ocenio da dobra vest to što su Severna Makedonija i Albanija posle skoro dve decenije otvorile pregovore sa EU, prenosi Pink.

“To je dobro za ceo region, još da se zaokruži priča sa BiH onda će to biti proces koji je nepovratan. Rukovodstva i građani Severne Makedonije i Albanije su uložile puno truda. Mnogo je truda uloženo i u okviru inicijative "Otvoreni Balkan", to je značajno ojačalo njihove pozicije”, istakao je Drecun.

Dodaje da je problem “što pored zemalja koje se zalažu za proširenje, nemamo zvaničan stav EU. Imamo protivljenje jednog značajnog broja zemalja da se EU širi dok se ne reorgnizuje. Za ovaj region je važan zvaničan stav Unije o proširenju, jer se ovako stiče utisak da je to što se desilo posledica trenutne geopolitičke situacije izazvane ratom u Ukrajini".

“Čini se da je ovo više izraz geopolitičkih interesa Zapada da obijedine sve zemlje na starom kontinentu koje mogu protiv Rusije i definišu njihov spoljno politički pravac, da se slepo slede stavovi EU”, naveo je Drecun.

Kako je dodao, odluka o otvaranju pregovora podstiče regionalno integrisanje poput inicijative "Otvoreni Balkan" koji SAD čvrsto podržavaju, za razliku od EU koja je neutralna.

Izvor: Kosovo online/ Pink; Foto: T a n j u g

DrecunEUSeverna MakedonijaAlbanija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva