:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Maj 22, 2019   10:32

0

71

Drecun: Pokušaj Kvinte da umanji rezultate Srpske liste

Međunarodna zajednica mora da poštuje izbornu volju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, poručio je predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun i ocenio da je zajedničko saopštenje zemalja Kvinte o izborima za gradonačelnike četiri opštine na severu KiM pokušaj da se umanje i omalovaže rezultati koje je postigla Srpska lista.

 

Komentarišući ocenu ambasada Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i SAD da su izbori održani u nedelju u četiri opštine na KiM, protekli u mirnoj atmosferi, ali da ima nerešenih pitanja u vezi sa izborima iz 2017.godine, Drecun je za TV Pink rekao da na taj način zemlje Kvinte pokazuju da nisu zadovoljne rezultatima izbora.
“To je svestan pokušaj da se umanje i omalovaže rezultati Srpske liste. Za zemlje Kvinte bi u potpunosti bio demokratski proces da su neki drugi dobili poverenje srpskog naroda na severu KiM”, rekao je Drecun.
Istakao je da je Srpska lista neraskidivo povezana sa Srbijom i zvaničnim Beogradom, da je srpski narod na severu KiM na izborima poslao poruku da ih niko neće deliti i ocenio da to najviše smeta zemljama Kvinte.
Prema njegovim rečima, pozivanje na izbore od pre dve godine usmereno je ka tome da se zloupotrebljavajući ubistvo Olivera Ivanovića Beograd optuži kao organizator i nalogodavac tog brutalnog ubistva, a ne Priština koja je, kaže, odgovorna, bar za to što nije rasvetlila taj slučaj.
“Onda se šalje poruka da se navodno zastrašuju politički neistomišljenici, ali se ne postavlja pitanje kako je njih pet-šest izlazilo na proteste ''1 od 5 miliona'' koji su pokušani u severnoj Kosovskoj Mitrovici i drugim mestima. Ko je njih zastrašivao, da li im nešto fali”, kazao je Drecun.
Komentarišući izjave da su na izbore izašli samo oni koji imaju interesa, Drecun je naglasio da je interes Srba da imaju vlast u četiri opštine na severu KiM i da to treba da bude interes svih Srba. “Na izbore se ide iz interesa, u pitanju je opstanak Srba na KiM, a srpski narod to ne može da izdejstvuje bez saradnje sa Srbijom i zato su potrebni jedinstvo i Srpska lista”, naglasio je Drecun.
On smatra da su podnošenjem ostavki u novembru prošle godine, predsednici četiri opštine na severu KiM povukli mudar potez reagujući na takse koje je uvela Priština, a kojim je trebalo skrenuti pažnju međunarodne javnosti na to koliko su takse pogubne po opstanak srpskog naroda. “Sada zemlje koje podržavaju nezavisnost Kosova pritiskaju Prištinu i traže da se ukinu takse. Taj potez je doneo određeni efekat, Srbi su uspeli da pokažu da neće da prihvate sve što nametne Priština”, ocenio je Drecun.
Kako je rekao, izborima na severu KiM sprečena je mogućnost da Albanac bude izabran za gradonačelnika severnog dela Kosovske Mitrovice imajući u vidu ranije najave Albanaca o ujedinjenju severne i južne Mitrovice.
Drecun se osvrnuo i na izjavu predsednika opštine Bujanovac da je pripajanje Kosovu najbolje rešenje za tzv. Preševsku dolinu na jugu centralne Srbije, ocenjujući da političke vođe Albanaca u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa dovode albansku zajednicu u poziciju taoca velikoalbanskih pretenzija Tirane i Prištine, i da služe za cenkanje i potkusurivanje od strane Prištine
“To su provokacije koje su usklađene. Naravno da o svemu tome treba da se pitaju i Srbi koji žive u te tri opštine”, dodao je Drecun.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva