:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Jul 16, 2019   15:32

0

115

Drecun: Poruka o KiM najznačajnija tokom posete Makrona

Pitanje Kosova i Metohije ne može da se reši jednostranim potezima već dogovorom Beograda i Prištine, a taj dogovor mora da podrazumeva kompromis, ključna je poruka predsednika Francuske Emanuela Makrona tokom posete Srbiji, prema oceni predsednika skupštinskog Odbora za KiM Milovana Drecuna.

Drecun je u izjavi za Tanjug rekao da je pitanje KiM bilo najvažniji deo razgovora predsednika Franucske i Srbije u kojem su, kaže, i Vučić i Makron jasno izneli svoje stavove o tom problemu.

“Veoma je značajna poruka Makrona da je Francuska čvrsta u stanovištu da stvari ne mogu da se vrate na stanje pre 1999.godine, da kosovsko pitanje može da se reši samo dogovorom Beograda i Prištine i da taj dogovor mora da podrazumeva kompromis”, kaže Drecun.

Smatra da Srbija može da bude veoma zadovoljna posetom francuskog predsednika koji, kako je primetio, želi da preko Srbije započne “novi vektor liderstva” u spoljnoj politici Francuske, upravo na Balkanu koji je bitan i za stabilnost same EU.

Na pitanje koliki je stvarni uticaj Makrona u pogledu rešavanja kosovskog pitanja, a koji je u Beogradu poručio da je postizanje rešenja za KiM test za kredibilitet Evrope i njenu sposobnost da dovede do sporazuma između nacija, Drecun je ocenio da se Makronova vizija EU i Evrope koja je, kako kaže, napredna i oslobođena stega i stereotipa, uklapa u ono što želi i Srbija.

“A to je da EU zauzme svoje mesto na globalnoj sceni kao samostalan pol moći, o čemu je i Makron govorio, i da se time kapacitet Unije za rešavanje ključnih problema na evropskom kontinentu značajno poveća”, ukazao je Drecun.

Prema njegovim rečima, treba očekivati da će Francuska upravo preko rešavanja kosovskog problema pokušati da implementira novu viziju EU i da će insistirati da Brisel dalje rukovodi nastavkom dijaloga između Beograda i Prištine i da se EU mnogo više angažuje na tom planu.

Drecun je uveren da će Makron i lično i preko EU insistirati da presudna uloga u rešavanju kosovskog problema bude na Briselu i da se Evropa preko tog pitanja pozicionira u svetu na mesto koje joj po kapacitetima i pripada.

“Makron će moći najviše preko EU, ali i na bilateralnom planu, da utiče na rešavanje kosovskog problema”, kaže Drecun i ističe da ne treba zaboraviti da je Francuska stalna članica Saveta bezbednosti UN i da bi, ako bude postignuto, rešenje za KiM moralo da bude verifikovano u UN.

Upitan koliko će Makron moći da računa na podršku Angele Merkel oko KiM, Drecun ukazuje da je evidentno da se izgrađuje strateško partnerstvo između Francuske i Nemačke unutar EU, ali i da Francuska i Nemačka različito gledaju na neka od ključnih pitanja kao što je i KiM.

Podseća da Nemačka ima veoma tvrd stav i da ne želi da prihvati nikakve razgovore o statusu KiM insistirajući da Srbija mora da prizna nezavisnost Kosova u postojećim granicama, dok s druge strane, Makron čvrsto stoji na stanovištu da je neophodno kompromisno rešenje. “To je dobro jer, ako Nemačka nastavi da insistira na tako konzervativnom stavu u rešavanju kosovskog problema, Francuska će biti kontra teg. Makronov stav o KiM je jako bitan i može da u određenoj meri amortizuje nemački stav koji Srbiji ne ide u prilog”, smatra Drecun.

Dodaje da treba imati u vidu da Merkel postepeno silazi sa političke scene i da treba videti kako će se ponašati njeni naslednici, dok je Makron, ističe Drecun, lider pred kojim je politička karijera na međunarodnoj sceni.

Upitan kojim spoljnim silama ne odgovora postizanje sporazuma o KiM,  o čemu je govorio Makron u obraćanju medijima, Drecun pretpostavlja da je šef francuske države ciljao na Rusiju sa kojom je, kako kaže, ceo Zapad u geopolitičkom sučeljavanju i politiku Rusije tumači kao destabilizijuću, posebno na Balkanu.

“Verovatno je i mislio na neke druge zemlje, možda i na Tursku, ali trebalo je da bude precizniji jer ovako možemo samo da spekulišemo”, naveo je Drecun.

Ocenio je da je posetom francuskog predsednika Srbiji, predsednik Vučić povukao važan geopolitički potez koji će u narednom periodu umnogome kreirati budućnost same Srbije i poboljšati njen položaj na međunarodnom planu. “Nema dileme da ova poseta može da označi jednu veliku geopolitičku prekretnicu u poboljšanju položaja Srbije”, smatra Drecun i dodaje da je poseta Makrona bila prepuna istorije i emocija, ali okrenuta ka budućnosti i izgradnji novog i dinamičnog strateškog partnerstva između Srbije i Francuske.

Prema njegovim rečima, napravljen je izuzetan napredak u razvoju bilateralnih političkih odnosa dve zemlje i otvoren značajan prostor za ekonomsku saradnju, posebno u oblasti naoružanja.

Kada je u pitanju evropski put Srbije, Makron je, ocenjuje Drecun bio veoma jasan u stavu da region Balkana treba da bude integrisan u EU, ali i da Unija treba da bude reorganizovana kako bi njeno širenje bilo efikasnije i plodotvornije.

“Nije govorio o datumima, ali je podstakao Srbiju da nastavi sa reformama da bi se što pre približila i izjednačila sa zemljama EU i da bi u jednom trenutku, kada za to dođe vreme, mogla da postane njena članica”, rekao je Drecun.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva