:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Decembar 05, 2022   8:28

0

38

Drecun: Predsednik mora da proceni da li je veća šteta ili korist od prisustva na Samitu u Tirani

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za KiM Milovan Drecun rekao je da kada vidite blagu reakciju EU na ponašanje Prištine, a ona treba da bude učesnica samita u Tirani, onda Srbija treba dobro da razmisli da li će biti veća korist ili šteta od našeg učešća. Srbija je najvažnija zemlja Zapadnog Balkana, šta nam vredi sastanak EU sa zemljama Zapadnog Balkana ako na tom sastanku ne učestvuje Srbija, naglasio je Drecun.

Drecun je rekao, gostujući u Jutarnjem program RTS-a, da se samit u Tirani održava u vreme velikih tenzija između Zapada i Ruske Federacije zbog rata u Ukrajini i nema sumnje da je samit stavljen u funkciju obuzdavanja Ruske Federacije gde EU želi da demonstrira jedinstvo u odnosu prema ovom regionu, da pokaže da je on u isključivoj nadležnosti EU i da će ona određivati sve ključne procese u ovom regionu.

"Samit se održava i kada su na KiM visoke tenzije zbog jednostranih poteza Prištine i zbog najnovijih događaja kada je Aljbin Kurti pokušao da u ime srpskog naroda u privremene kosovske institucije instalira neke pojedince iz srpske zajednice, koji nemaju gotovo nikakvu podršku srpskog naroda. Na taj način se poništava izborna volja na minulim izborima, a sa druge strane time žele da onemuguće bilo kakav nastavak dijaloga u Briselu", istakao je Drecun.

Prema njegovim rečima, Beograd ne može da prihvati takav jednostran odnos Prištine prema srpskom narodu na KiM.

"Odluka da se postavi Nenad Rašić da bude ministar niti ima legalitet, niti ima legitimitet. Suprotna je čak i takozvanom ustavu Kosova. Ne možete da odredite za predstavnika srpskog naroda nekoga ko ne uživa poverenje tog naroda. Ovo će biti okvir za održavanje samita", naveo je Drecun.

Napomenuo je da je ključna stvar geopolitički aspekt obuzdavalja Ruske Federacije i snažno vezivanje regiona za EU.

"Međutim, nikako da nam stigne objašnjenje o nekim izjavama nekih zvaničnika članica. Imamo stav Mađarske koja se zalaže za ulazak Srbije u EU, stav Nemačke koja se bar deklarativno zalaže za proširenje, ali nemamo zvaničan stav, potvrdu EU da je spremna na proširenje. Izjave idu u smeru da EU dugoročno gledano neće biti spremna da ide u novi proces proširenja", rekao je Drecun.

Naveo je da je portugalski premijer rekao da EU ne može da ispuni očekivanja zemalja Zapadnog Balkana i da nema ni dovoljno novca u Uniji da bi se išlo u novi krug proširenja.

"Kada vidite te izjave i blagu reakciju na ponašanje Prištine, a ona treba da bude učesnica samita, onda Srbija treba dobro da razmisli da li će biti veća korist ili veća šteta od našeg učešća", kaže Drecun.

Ocenio je da je prisustvo naravno bitno na svakoj multilateralnoj konferenciji, jer kada ste tamo možete da branite svoje interese, branite svoje stavove, da utičete na to kakav će biti završni dokument.

"Sada će predsednik republike morati da izvaga posebno posle susreta sa specijalnim izaslanikom Miroslavom Lajčakom i posle razgovora sa Miloradom Dodikom, šta da radi, da li da ide na samit ili da odustane. Jasno je da i bez prisustva našeg predstavnika tamo će biti dosta govora o KiM", rekao je Drecun.

Komentarišući izjavu Edija Rame da ne bi bilo dobro ako bi Srbija otkazala učešće na samitu u Tirani, kaže da sa jedne strane Rama ima pravo jer onda nećemo moći da se suprotstavimo onome što će biti upereno protiv naših interesa, ali sa druge strane to možda ne bi bila takva katastrofa kao što on predstavlja nego bi možda bio još veći udarac, ovom sastanku i EU.

"Koja je najvažnija država Zapadnog Balkana - Albanija. Pa nije. Srbija je najvažnija. Šta nam vredi sastanak EU sa zemljama Zapadnog Balkana ako na tom sastanku ne učestvuje Srbija. U šta će se pretvoriti taj sastanak, u napade na Srbiju. Mislim da je njima značajnije prisustvo Srbije nego što će nama doneti neku korist. Ne treba bežati od razgovora", rekao je Drecun.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva