:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Maj 31, 2020   15:19

0

267

Drecun: Prekršeni svi sporazumi (video)

Odluka prištinske Vlade da zabrani ulazak robe iz centralne Srbije ukoliko nema naznaku Republika Kosovo praktično je onemogućila nastavak bilo kakvog dijaloga izjavio je za TV MostPredsednik Skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.

“ Ovaj poslednji potez odlazeće Vlade u Prištini, pokazuje da smo mi u potpunosti bili u pravu kada smo govorili da takse nisu ukinute. Naprotiv, ovim se one pooštravaju do maksimuma i praktično onemogućuju bilo kakav protok robe iz centralne Srbije na KiM.

Mi sigurno nećemo dozvoliti da na bilo kakvim papirima piše tzv. Republika Kosovo, kaže Drecun i ocenjuje da je Priština na najgrublji mogući način poništila sve ono što je u okviru CEFTA sporazuma dogovoreno, o načinima kretanja robe i ljudi i da tim jednostranim potezima pokušava zapravo da isprovocira Beograd, ne samo da makar posredno prizna tu lažnu državu, nego pokazuje nameru da onemogući bilo kakav nastavak razgovora.

Suština je u tome Priština ovim jednostranim potezom onemogućava dalji dijalog nadajući se tome da će se situacija u SAD promeniti nakon predstojećih izbora.

Sada postaje jasnije da je bila potpuno neutemeljena ocena dvojice ministara nemačkog i francuskog ,koji su pohvalili Kurtija zbog navodnog ukidanja taksi.

Ali nažalost, takvo ponašanje ohrabruje ekstremno ponašanje Albanaca. Mnogo je praktičniji potez SAD iinsistiranje gospodina Grenela da se takse u potpunosti ukinu.

Neće biti nastavka razgovora između Beograda i Prištine sve dok se ti jednostrani, katastrofalno loši potezi Prištine ne ukinu i ne dođemo u prethodno stanje stvari.

Meni sad nije jasna situacija oko te nove većine u kojoj treba da budu i Demokratski savez Kosova koji se, bar formalno, zalaže za potpuno ukidanje taksi i stranka Ramuša Haradinaja, koja je i uvela te takse i zalaže se za njihovo pooštravanje. Kakav će biti njihov stav, ostaje da se vidi”, istakao je Drecun

Jedno je sigurno, svi dosadašnji jednostrani potezi Prištine ukazuju da se radi na destabilizaciji odnosa sa Beogradom kako bi se onemogućio nastavak dijaloga, zaključio je Milovan Drecun u izjavi za TV Most.

Izvor: TV Most

KiMDrecuntaksedijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva