:

:

TV Most

Foto: N1

clock

Februar 04, 2019   8:20

0

343

Drecun: Priština pored političkog vrši i pravno nasilje

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je da donošenje statuta o rudarskom kombinatu "Trepča" u kosovskoj skupštini pokazuje da Priština pored političkog vrši i pravno nasilje. Drecun naglašava da Srbija ima sve papire da dokaže vlasništvo nad "Trepčom".

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Drecun je rekao da Priština godinama nastoji da otme privatnu imovinu Srbima sa Kosmeta, a donošenjem raznih zakona Srbi nemaju šanse da dokažu vlasništvo.
"Sa druge strane, otimaju i ono što je vlasništvo države Srbije. Na meti su Gazivode i kombinat "Trepča" koji zapošljava oko 3000 ljudi. Time Priština ima mogućnosti da zaustavi rad i onemogući opstanak srpskog naroda", naveo je Drecun i objasnio da se to radi kako bi Priština zauzela bolju poziciju pred dijalog sa Beogradom.

Drecun naglašava da je kosovski predsednik Hašim Tači rekao da neće dozvoliti da se razgovara o Severnoj Mitrovici i time pokušavaju proterivanje Srba i iz severnog dela Mitrovice. Dodaje da je Tači rekao da se neće razgovarati ni o "Trepči" ni o akumulaciji Gazivoda.

"Sve što je bila državna imovina postaje imovina lažne države time što donose lažne zakone u skupštini", istakao je Drecun i napomenuo da pored političkog nasilja ovo predstavlja pravno nasilje. 

Međutim, kako je rekao Srbija ima sve papire da dokaže svoje vlasništvo. 

Drecun je rekao da je svakako sednici Saveta bezbednosti prilika da se čuje i druga strana koja govori istinu.

"Prva mafijaška država koja je legalizovana od dela međunarodne zajednice je Kosovo. Vidite da spektar koji želi da stvori veliku Albaniju ne odustaje. Ovaj svet ne fukcioniše po principu prava, već po principu interesa", kaže Drecun.

Ono što je sada dobro, kaže, je što su SAD za razgovore, ali Priština odugovlači.

Govoreći o smeni Rikala, Drecun je rekao da je Srpska lista pokazala da može da bude jedinstvena i sada se traže neki Srbi koji neće biti u komunikaciji sa Beogradom i predsednikom Srbije, već će slušati Tačija i Haradinaja. Drecun kaže da je sve to jedna podmukla priča.

Kada je reč o pretnjama koje je ministar Ivica Dačić dobio u Bukureštu od Pacolija, Drecun kaže da izgleda da im Dačić mnogo smeta.

"Albanci su u problemu, tu gde su imali najsnažniju podršku. Vašington sada ima drugačiji stav. Otvorili su prostor, rekli su da mora da se dogovori sa Srbijom. Međutim, Albanci misle da će SAD da se vrate na staze stare politike", naglašava Drecun.

Kako dodaje, a kompromisno rešenje nije da Srbija prizna Kosovo, već da se dogovore jer Srbija ne može sve da izgubi, a to kosovske Albance, veoma nervira.

"Civilizacijska obaveza svih nas je da one koji su počinili zločin procesuiramo, to je obaveza zarad pomirenja. Albanci sprovode selektivnu politiku. Lažno optužuju Srbe, prave tajne spiskove. Povremeno hapse ljude, i zastrašuju one koji bi se eventualno vratili", kaže Drecun i zaključuje da je priča sa lažnim svedocima veoma opasna.

Izvor: RTS

TrepčavlasništvoKosovska MitrovicaGazivodeKosovoDrecun
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva