:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Septembar 04, 2020   16:18

0

176

Drecun: SAD i zbog Kine odgovara ekonomska pozicija u regionu

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocenio je danas da imajući u vidu da je glavni takmac SAD na geoplitičkoj sceni Kina, da američkom predsedniku Donaldu Trampu odgovara da se pozicionira u ovom delu regiona.

Na geopolitičkoj sceni glavni takmac SAD je Kina, koja je prisutna u našem regionu, a koja je formirala Fond za razvoj vredan 60 milijardi dolara.

Tramp želi da parira inicijativi Pojas i put, reko je Drecun i dodao da se u ekonomskim planovima Trampa vidi namera da se preko tih garancjia i kompanija što jače pozicionira u ovom delu regiona da bi parilali ekonomskom uticaju Kine.

"Moramo da sagledamo sve odredbe da bismo mogli da damo ocenu, ali ovo za sada ide dobrim putem - preko ekonomskog napretka može doći do političke normalizacije, rekao je Drecun.

On je naveo da je potrebno sačekati da se vide svi detalji sporazuma i da se vide garancije, da li postoji mehanizmi za implementaciju, kao i to da li ima nešto skriveno u tom dokumentu.

"Ne zaboravite da je predsednik Vučić rekao da je taj papir težak za nas, ne samo 10. tačka (o međusobnom priznanju) već sve... Moramo da sagledamo sve odredbe da bismo mogli da damo ocenu, ali ovo za sada ide dobrim putem", naveo je Drecun.

On je dodao da će biti dobro ako bude postignut Sporazum, i dodaje da se sporna tačka 10 iz non pejper dokumenta može protumačiti i kao priznanje nacionalnih manjina, ali i obe strane.

Drecun kaže da EU želi da rukovodi dijalogom Beograda i Prištine i da Nemačkoj ne odgovara potpisivanje Sporazuma u Vašingtonu.

Takođe smatra da je evidentno da u delegaciji Prištine nema nijednog ekonomskog stručnjaka, a da je za razliku od njih srpski tim izuzetno dobro pripremljen.

“Mi smo tamo otišli spremni da Srbija investira nekoliko milijardi evra u ekonomske projekte”, zaključio je Drecun.

Izvor: Танјуг

KiMDrecundijalog Beograda i PrištineTrampKinaVašington
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva