:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Decembar 27, 2019   14:18

0

216

Drecun: Srpska lista ne sme da bude marginalizovana u novoj vladi

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun istakao je da su nakon svakih izbora na Kosovu, ako se prisetimo, postojala “ta cenjkanja do poslednjeg trenutka” i uvek su pretili novim izborima koji se nisu dogodili.

Drecun je, gostujući na RTS-u, rekao da je to pokušaj dve stranke Samoopredeljenja i DSK, koje treba da formiraju koaliciju, da za sebe uzmu što veći deo “kolača moći”, kako bi u raspodeli funkcija prošli što bolje.

„Samoopredeljenje i DSK se sukobljavaju oko funkcije predsednika Kosova“, podsetio je Drecun.

Drecun je naveo da Aljbin Kurti traži da ukoliko Demokratskom savezu Kosova da mesto predsednika, njegova stranka za uzvrat dobije resor Ministarstva unutrašnjih poslova, sve pod izgovorom borbe protiv korupcije.

Takođe, Drecun je naglasio da je društvo na Kosovu veoma korumpirano.

„Nama je najinteresantniji odnos prema izbornoj volji srpskog naroda, prema srpskom narodu. Srbi su na izborima jasno poručili da ne žele da ih niko drugi osim Srpske liste predstavlja pred institucijama na Kosovu“, naglasio je on.

Slavko Simić je ispred Srpske liste izabran za potpredsednika Skupštine, ukazao je on i dodao da to pokazuje da Srpska lista nije marginalizovana.

„Da li to znači da su Samoopredeljenje i DSK spremni da prihvate Srpsku listu u novoj izvršnoj vlasti ostaje da se vidi“, ukazao je Drecun.

Verujem da će ipak biti izabrana većina, samo ostaje da se vidi kako će Srpska lista biti uključena u sve to, naglasio je on.

Drecun je ocenio da bi neuključivanje Srba, drugog po brojnosti naroda na Kosovu, u institucije biti „rak rana“ za bilo kakve koalicije u Prištini, jer takve koalicije ne bi mogle da budu dugoročne i stabilne.

Najvažnije za odnose na Kosovu jesu međunacionalni odnosi, posebno između Srba i Albanaca, rekao je Drecun i dodao dalje unošenje nestabilonosti i tenzija u te odnose, dovešće do nestabilnosti i tenzija.

„Ako se poboljšaju odnosi, onda ćemo imati mogućnost da se pokrene nešto na Kosovu i Metohiji“, zaključio je Drecun.

Tim pre, što imamo inicijative poput „mini Šengena“, koje zahtevaju da na Kosovu stvari krenu u pozitivnom smeru.

Prema njegovim rečima, pozitivan smer je da se srpski narod na Kosovu prihvati kao ravnopravan i da može da ostvaruje svoja osnovna ljudska prava i slobode.

On je rekao da su Srbi potpuno obespravljeni i oni nisu građani drugog, već inog reda, i naglasio da su Srbima osnovna bezbednost ugrožena.

Verujem da će se u Prištini formirati izvršna vlast, samo nam ostaje da vidimo kakav će odnos biti rema Srpskoj listi.

Na Kosovu se u tri srpska porodilištva, tokom ove godine rodilo više od 900 beba, rekao je Drecun i dodao da je to rezultat snažne i ofanzivne politike koju vodi Srbija, kako bi poboljšala životne uslove Srba na Kosovu.

Kao predsednik Odbora Skupštine Srbije za KiM, kada razmatramo godišnji izveštaj Kancelarije za KiM, svedok sam da se značajna sredstva izdvajaju kako bi pomogli opstanak Srba na Kosovu.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica/RTS

KiMDrecunSrpska lista
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva