:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Februar 03, 2019   11:08

0

149

Drecun: Statutom žele da opravdaju priču da je Trepča njihova

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je, povodom usvajanja Statuta rudarskog kombinata "Trepče", da prištinske vlasti hoće Srbiju da stave pred svršen čin - da pravnim nasiljem opravdaju priču da je to njihovo i da o tome ne može da se razgovara kada budu nastavljeni razgovori Beograda i Prištine.

"Sve ovo što se dešava jeste pokušaj da se jednim političkim i pravnim nasiljem nametne stav da, od trenutka jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, sve ono što su privredni resursi u vlasništvu države Srbije postaje vlasništvo lažne države Kosovo i to pokušavaju da urade i na severu KiM", rekao je Drecun na TV Pink.

Podsetio je da je kosovski predsednik Hašim Tači rekao da, kada je reč o razgovorima o konačnom statusu KiM, albanska strana apsolutno neće pregovarati o „Trepči“ i hidroelektrani „Gazivode“ – da to treba da bude njihova imovina.

„Oni sada hoće da nas stave pred svršen čin, da tim pravnim nasiljem nekako opravdaju priču da je to njihovo i da o tome ne može da se razgovara kada se bude nastavilo s razgovorima“, rekao je Drecun.

Kako je istakao, statut „Trepče“ je usvojen jednostrano i na jednonacionalnoj osnovi, bez uvažavanja interesa srpskog naroda.

„Oni fizički ne mogu da uspostave kontrolu nad tim kombinatom, tome će se srpski narod, radnici ‘Trepče’ sigurno suprotstaviti, ali mogu da ometaju poslovanje tog kombinata i time dodatno ugroze opstanak srpskog naroda jer ogroman broj ljudi živi od toga“, rekao je Drecun.

Govoreći o inicijativi o ujedinjenju severne i južne Kosovske Mitrovice, koja dolazi od strane Albanaca, Drecun je istakao da Albanci prvo treba da omoguće uslove da se svi Srbi proterani iz južnog dela Kosovske Mitrovice vrate i da mogu bezbedno da nastave da žive tamo, a onda da govore o drugim stvarima.

„Albanci koji su otišli tokom ratnih dešavanja iz dela severne Mitrovice su se vratili na sever, ali se Srbi uopšte nisu vratili u južni deo Kosovske Mitrovice. Neka prvo to urade, a onda da govore o nekim drugim stvarima. Volja srpskog naroda koji živi na severu KiM sigurno nije da se Mitrovica ujedini, a to ujedinjenje bi značilo potpuni nestanak srpskog naroda sa severa KiM“, rekao je Drecun.

Izvor: Танјуг

Milovan DrecunTrepčaTakse
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva