:

:

TV Most

clock

April 09, 2019   20:56

0

246

DRI tražio ostavke, a skoro svi zahtevi zastareli

Na kakve nepravilnosti revizor reaguje, kako se odlučuje koga će da kontroliše, ko i kakve pritiske vrši na ovu instituciju i koliko građani uopšte znaju šta su zaduženja Državne revizorske institucije?

Predsednik Državne revizorske institucije Duško Pejović objašnjava za RTS da je DRI od početka rada napisao više od 2.100 prekršajnih prijava i 260 krivičnih.

Navodi primer Smederevske Palanke za koju je DRI napisala osam krivičnih prijava – jedna je rešena, a sedam zastarelo.

"To je signal za državne organe da se upitaju da li je to osnovano i kako se dogodilo da padnu u vodu", istakao je Pejović gostujući u emisiji Oko.

DRI, objašnjava Pejović, ima ovlašćenje da, kada utvrdi određene nepravilnosti, zatraži smenu odgovornih lica. Do sada su zatražili ostavku predsednika opština Vladimirci i Smederevska Palanka, i direktora apoteka u Šapcu i Boru.

"Dobili smo odgovor da oni nisu smenjeni u ove dve opštine. Iz Šapca smo dobili odgovor da je lice samo podnelo ostavku, a u Boru da je zahtev zastareo", navodi Pejović. 

Predsednik DRI govorio je i o slučaju Jagodine, kada je predsednik Skupštine Dragan Marković delio po dve i tri hiljade ugroženim stanovnicima. 

Pejović ističe da je tada bilo pogrešno to što je glavnu aktivnost raspodele novca vodila Komisija koju je formirala skupština grada umesto da to radi Centar za socijalni rad. 

Prema njegovim rečima, Jagodina je do sada tri puta bila u nadležnosti revizora.

"U Jagodini je podneto ukupno devet krivičnih i 16 prekršajnih prijava", dodaje Pejović.

"Nema pritisaka" 

Ukazuje da Državna revizorska instituicija nema ovlašćenje da predlaže kazne, već je na sudovima da to urade. 

Pejović objašnjava da u javnosti može postojati raskorak između očekivanja i nadanja od revizora i onoga što se uradi.

"Od nas se očekuje da smo odgovorni što neki nisu kažnjeni, ili da smo odgovorni za knjiženja, nepravilnosti. Za to je odgovoran rukovodilac korisnika javnih srdstava. Naša odgovornost je da pravilno sprovedemo reviziju, zato revizor mora biti kompetentan, stručan", ukazuje predsednik DRI.

Smatra i da danas u Srbiji ko god hoće može da sastavi finansijski izveštaj što je, kaže, jedan od glavnih problema. 

DRI za sada ima 311 ukupno zaposlenih i cilj je da se u narednom periodu poveća broj revizora, kaže Pejović.

Državna revizorska institucija inače odgovara samo Skupštini, ali je i sama podložna reviziji od strane institucija iz drugih zemalja. 

Pejović tvrdi da nema nikakvog pritiska na način rada i odabir subjekata za reviziju.

O izveštaju za 2018. godinu

Kada je reč o izveštaju za 2018. godinu, Pejović objašnjava da je 217 milijardi nepravilno potrošeno. Dodaje, međutim, da je važno objasniti da to nije iznos sredstava koja su nestala ili pokradena.

"To je zbir nepravilnosti, koje se odnose na finansijsku reviziju (greške u knjiženjima, neevidentiranje transakcija, pogrešna iskazivanja) i na reviziju pravilnosti poslovanja - više obračunate plate iza zakonskog okvira, isplata bez validne dokumentacije, subvencije bez da su ispoštovane procedure", objasnio je Pejović.

Izvor: RTS

državna revizorska institucijaDuško Pejović
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva