:

:

TV Most

clock

Oktobar 16, 2020   10:33

0

148

Drugi dan samita EU 27 posvećen Africi, Turskoj, Rusiji

Lideri EU 27 sastali su se drugog dana samita u Briselu kako bi razmotrili spoljnopolitička dešavanja.

Na agendi su odnosi EU sa Afrikom, ali i druga goruća internacionalna pitanja, kao što akcije Turske u Istočnom Mediteranu, Belorusija i odnosi sa Ruskom Federacijom u svetlu EU sankcija protiv visokih ruskih zvaničnih osumnjičenih za pokušaj antentata na Alekseja Navaljnog.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je najavio obnavljanje partnerstva i saveza EU sa Afrikom.

”Ovaj savez je prirodan iz geografskih, istorijskih i kulturnih razloga. Imamo veliki potencijal ako sa afričkim liderima donesemo prave odluke”, kaže Mišel.

Iako nije bilo predviđeno da Evropski savet, posle debate od pre dve nedelje, ponovo usvaja zaključke o Turskoj, na tome insistiraju Grčka i Kipar.

Očekuje se da premijer Grčke Kiriakos Mitcotakis obevesti EU lidere o poslednjim potezima Turske kada je reč o nastavku nelagalnog istraživanja gasa i nafte u blizini grčkih ostrva, ali i podršci koju Ankara daje vlastima kiparskih Turaka.

Lideri EU 27 sa sastanka u Briselu od pre dve nedelje upozorili su Ankaru da će primeniti ”sve raspoložive opcije” ukoliko Turska nastavi da krši međunarodno pravo i suverena prava država članica.

Izvor: Танјуг

EUTurskaRusija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva