:

:

TV Most

Foto: SD,ilustracija

clock

Jun 27, 2021   21:59

0

96

Drugi krug regionalnih izbora u Francuskoj, neuspeh Makrona i Le Penove

Partija Republika u pokretu francuskog predsednika Emanuela Makrona ostvarila je veoma loš rezultat u drugom krugu regionalnih izbora sa ukupno osvojenih sedam odsto glasova, a nešto bolje je prošao Nacionalni savez Marin Le Pen, koji je imao 20 odsto, pokazale su izlazne ankete.

 

Najbolji rezultat ostvarila je desničarska partija Republikanci, koja je dobila poverenje 38 odsto birača, a slede je Socijalisti i Zeleni sa oko 35 procenata, prenosi Frans 24.

Le Penova je u regionalne izbore ušla sa ambicijom da osvoji više regiona, što bi joj bio veliki zamajac za predsedničke izbore naredne godine, ali njeni kandidati najaverovatnije neće pobediti ni u jednom.

Nejveće šanse su joj davane u regionu Provansa-Alpi-Azurna obala, ali izlazne ankete pokazuju da je njen kandidat osvojio 44,2 odsto glasova, a predstavnik Republikanaca 55,8.

Slično je završena i trka u regionu O de Frans, gde je ubedljivo pobedio konzervativac Gzavije Bertrand sa 52,7 odsto glasova, ispred kandidata Nacionalnog saveza, koji je dobio 25,9, i kandidata levice sa 21,4 odsto glasova.

U najbogatijem i najnaseljenijem regionu Il de Frans, koji obuhvata i Pariz, pobedila je sa 45 odsto glasova kozervativka Valeri Pekres.

Iza nje su bili kandidat Zelenih sa 32 i predstavnici Nacionalnog saveza i Republike u pokretu sa po 10 odsto glasova.

I današnji drugi krug izbora obeležila je izuzetno mala izlaznost, jer je glasalo svega 33,7 odsto birača.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva