:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Avgust 20, 2019   9:49

0

73

Drugi krug završnog ispita za male maturante

Mali maturanti koji u junu nisu mogli da izađu na završni ispit, novu šansu imaju u drugom krugu od danas do 22. avgusta. Do sada se školama prijavilo oko 600 osmaka za drugi krug završnog ispita.

Test iz srpskog (maternjeg) jezika zakazan je za danas, test iz matematike za 21. avgust, dok će kombinovani test (istorija, geografija, fizika, hemija, biologija) biti održan 22. avgusta.

Pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković izjavila je da na završni ispit u drugom krugu izlaze đaci koji zbog bolesti nisu mogla da izađu na testove u junu, oni koji su osnovnu školu završili po programu za odrasle - uglavnom osetljive društvene grupe, ali i nekoliko đaka koji su imali zakazano međunarodno takmičenje iz matematike a zbog pomeranja testa iz matematike na ovogodišnjem završnom ispitu nisu mogli da izađu na treći test. Ti đaci su položili prijemni ispit i upisali Matematičku gimnaziju, ali na završni ispit svi moraju da izađu, jer to predstavlja zvanični završetak osnovne škole, objasnila je ona.

Drugi krug završnog ispita ne organizuje se u svim osnovnim školama, već u samo u nekoliko koje odrede školske uprave da budu domaćini osmacima.

Svi koji žele da nastave školovanje imaće priliku za to jer je u trogodišnjim i četvorogodišnjim srednjim školama ostalo slobodno 8.109 mesta.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva