:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

April 14, 2019   14:36

0

202

Državna komemoracija u Jasenovcu

U znak sećanja na žrtve ustaškog logora Jasenovac, kao i preživele zatvorenice i zatvorenike logora, održana je državna komemoracija u spomen-području Jasenovac.

Kolona sećanja išla je od Memorijalnog muzeja spomen-područja Jasenovac do spomenika Cvet, gde je održana službena komemoracija, uz polaganje venaca.

Komemoraciji su pored ostalih prisustvovali predsednik sabora Gordan Jandroković i predsednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković. 

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović nije prisustvovala današnjoj komemoraciji, već je nastavila svoju tradiciju, pa je u subotu, dan uoči službene komemoracije, posetila spomen-područje Jasenovac.

U ime predsednice, današnjoj službenoj komemoraciji s predstavnicima vlade i Hrvatskog sabora prisustvovala je šefica njenog kabineta Anamarija Kirinić.

U jasenovačkom spomen-parku u petak je održana komemoracija u znak sećanja na proboj jasenovačkih logoraša.

Predsednik Koordinacije židovskih opština Ognjen Kraus naveo je da se suprotstavlja reviziji istorije u Hrvatskoj koja se nastavlja.

Kraus je naglasio da nikada nisu izjednačavali hrvatski narod sa NDH i ustaštvom, ali kako nikada neće prihvatiti da su žrtve Jasenovca, Blajburškog polja, Tezna i Macelja isto.

Izvor: RTS

JasenovacKomemoracija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva