:

:

TV Most

clock

Decembar 13, 2022   15:43

0

146

Državna matura se ne odlaže, ona je projekat od nacionalnog interesa

"Državne mature će biti i o tome nema dileme jer je to projekat od nacionalnog interesa", izjavio je danas ministar prosvete u Vladi Srbije Branko Ružić.

Ovo je navedeno u saopštenju Državnog univerziteta u Novom Pazaru (DUNP) gde je ministar razgovarao sa rektorom i šefovima departmana i studijskih programa, a čemu su prisustvovali i rektor i dekani Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

"Državna matura je strateški interes i nema razloga da se ostvarenje ovog projekta odlaže. Početak sprovođenja je u srednjim školama predviđen u školskoj 2023/24. godini, a za upis na visoko obrazovanje u školskoj 2024/25. godini", naveo je ministar prosvete.

Ocenio je da je srednjoškolski sistem spreman za uvođenje mature, a da bi akademska zajednica trebalo da gradi i razvija poverenje u obrazovni sistem na nivou srednjeg obrazovanja.

Državna matura podrazumeva završne ispite na kraju srednjoškolskog obrazovanja u vidu opšte mature, koju polažu učenici gimnazija, umetničke za učenike srednjih umetničkih škola, stručne mature za učenike srednjih stručnih škola i završnog ispita za đake tih škola na trogodišnjim profilima.

U razgovoru ministra Ružića, državnog sekretara Marijane Dukić Mijatović i pomoćnika ministra za visoko obrazovanje Bojana Tubića sa rektorom Državnog univerziteta Zanom Dolićanin, istaknuta je bezrezervna podrška koju ovoj visokoškolskoj ustanovi pruža resorno ministarstvo, sa namerom da se i u budućnosti unapređuje kvalitet visokog obrazovanja.

Izvor: T a n j u g

Ružićdržavna matura
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva