:

:

TV Most

clock

Mart 13, 2021   15:22

0

60

Dualno obrazovanje i za studente, četiri programa

U pripremi su četiri studijska programa za fakultete po dualnom modelu obrazovanja, koje će studenti moći da upišu od oktobra.

"Među prvim dualnim studijskim programima biće Odevno inženjerstvo i dizajn, na čijem razvoju radi Fakultet tehničkih nauka u Čačku uz podršku kompanija Tiffany i P..S..Fashion", kaže za Tanjug rukovodilac Centra za edukaciju i dualno obrazovanje PKS Mirjana Kovačević.

Programi se pripremaju u oblasti IT-a i industrije 4.0, vazduhoplovnog mašinstva i tekstilne industrije, kaže za Tanjug savetnica u Ministarstvu prosvete Gabrijela Grujić.

Dualno obrazovanje biće na akademskim i strukovnim studijama, a uskoro će biti poznato i na kojim fakultetima.

"Cilj uvođenja studiranja po dualnom modelu obezbediće mladima učenje kroz rad u kompanijama i sticanje savremenih vestina kao i vestinu upravljanja znanjima. Privreda će na ovaj način za budućnost obezbediti ne samo održivost nego i inovativnost u okviru svojih razvojnih planova", navela je Grujić.

Studenti će, dodaje, imati isti broj aktivne i praktične nastave, po 450 sati, a imaće i finansijsku podršku, 50 odsto od osnovne plate u skladu sa Zakonom o visokim dualnim studijama.

Učenici srednjih stručnih škola moći će da biraju između šest novih obrazovnih profila

U PKS najavljuju da će u narednoj školskoj godini učenici srednjih stručnih škola moći da biraju između šest novih obrazovnih profila.

To su tehničar štampe, obućar, stolar, trgovinski tehničar i tehničar za oblikovanje nameštaja i enterijera.

Kako su ranije najavili iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja učenici će moći da se opredele i za obrazovni profil - tehničar za operativnu forenziku.

Obrazovni profili se, navodi Kovačević, iz godine u godinu menjaju i uvode novi u zavisnosti od ponude i tražnje.

"Kompanije traže, a na osnovu toga se razvijaju profili. Nakon toga se pravi plan upisa u srednje škole, a u maju se objavljuje kroz konkurs, što je poziv učenicima da se odluče za izbor škole. U junu sagledavamo koliko su đaci prepoznali potrebe ponuđenih kompanija i njihovu spremnost da na njih odgovore u svojoj karijeri", objašnjava Kovačević.

Do sada je, prema njenim rečima, ovaj model obrazovanja završilo više od 3.000 učenika srednjih stručnih škola, a ukupno je tim sistemom do sada obuhvaćeno oko 10.000 učenika.

Ističe da su rezultati zadovoljavajući, a urađeno je i istraživanje koje je pokazalo da je oko 70 odsto onih koji su pohađali dualno obrazovanje našli posao u struci za koju su se školovali.

Ukazuje da njih 35 odsto ostanu da rade u kompaniji u kojoj je realizovano učenje kroz rad i nakon školovanja.

Upitana da li se dualno obrazovanje pokazalo dobro za kompanije i škole, ona ocenjuje da jeste, ako se uzme u obzir da ovaj model školovanja pokriva samo 10 odsto sistema obrazovanja u Srbiji.

Dodaje, da su benefiti očigledni, kako za kompanije, tako i za učenike.

Mogućnost selekcije budućih kadrova

"Kompanijama to dosta znači, jer skraćuju vreme uvođenja u posao novozaposlenog i daje mogućnost selekcije budućih kadrova. Učenicima je to dobar put za vođenje karijere i više izbora, ali i mogućnost da se tokom školovanja steknu odgovarajuće veštine i brže nađe posao", pojašnjava ona.

Praksa je do sada pokazala, navodi, da su najtraženiji obrazovni profili - bravar, zavarivač, industrijski mehaničar, operater mašinske obrade, kao i tehničar mehatronike.

Takođe, u gostiteljstvu su dosta traženi profili - kuvar i konobar, a u industriji nameštaja najtraženiji je tehničar za oblikovanje enterijera i nameštaja, dok je u tekstilu najatraktivniji modni krojač i modelar obuće.

Navodi da su 74 srednje stručne škole u Srbiji u dualnom modelu obrazovanju, dok u ovoj škoskoj godini 6.900 učenika pohađa ovaj sistem obrazovanja.

Ostvarena je saradnja sa oko 880 kompanija u Srbiji, ističe ona.

U poređenju sa evropskim zemljama gde učenik prvo nalazi kompaniju i sa njom zaključuje ugovor o saradnji, a nakon toga se opredeljuje za školu, u Srbiji je obrnuto.

"Đak prvo upisuje školu koja nudi obrazovovni profil, a nakon toga, u skladu sa svim određenim pravilnicima, podzakonskim aktima bude raspoređen u kompaniju u kojoj će da uči kroz rad", navodi ona.

Pandemija je uticala na sve, ocenjuje ona i dodaje da i dalje ima kompanija koje su spremne da pomognu obrazovanje, ali ih ove okolnosti trenutno onemogućavaju.

"Pandemija ometa učenje kroz rad, a to je upravo dualno obrazovanje", dodaje.

Kaže da kompanije razmišljaju o budućnosti jer će se pandemija završiti i da zato još danas moramo da mislimo o tome kako ćemo sutra.

Tako da je interesovnje i dalje na zavidnom nivou od strane kompanija.

Kada je reč o prijemu u željenu školu, kaže da to zavisi od rezultata prijemnog ispita koji deca polažu u osnovnoj školi, ali i od bodova koje nose iz škole.

Sve zainteresovane kompanije se mogu javiti PKS koja je partner Ministrarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u realizaciji ovog dela obrazovanja.

Izvor: Танјуг

dualno obrazovanje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?