:

:

TV Most

clock

Jul 10, 2021   18:00

0

156

Dubrovnik: Procesu proširenja EU nedostaje predvidivost

Procesu integracije zemalja Zapadnog Balkana u EU nedostaju predvidljivost i verodostojnost, ukazali su učesnici panela "Politički karantin" na današnjem 14. Dubrovačkom forumu.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčak ponovio je da EU najviše ulaže u Zapadni Balkan i podsetio da je region prošle godine ostvario 68 odsto trgovine s EU, kao i da je 60 odsto ulaganja na Zapadni Balkan iz zemalja EU, prenosi Hina.

Lajčak je ukazao da je često pitanje kako to da velika prisutnost, velika pažnja i pomoć ne vode do članstva u EU ili bar većeg napretka i objasnio to drugim izazovima s kojima je EU morala da se suoči, kao što su Bregzit, Trampov mandat, odnosi sa Kinom, pandemija koronavirusa...

"Predanosti ima, ali nedostaju strast i entuzijazam", ukazao je Lajčak.

Državni sekretar u ministarstvu spoljnih poslova Srbije Nemanja Starović rekao je da je Srbiji jasno šta od nje očekuje EU.

"Na kraju krajeva, sve što iz EU traže od nas da učinimo korisno je za naše građane", rekao je Starović.

Pristupni pregovori između EU i Srbije započeli su 2014. godine, od tada je Srbija otvorila 18 poglavlja, a dva privremeno zatvorila.

Ipak, Starović je istakao da se šalje "jako loša poruka", konkretno u slučaju Severne Makedonije, koja je "učinila sve što je potrebno", a nije još zvanično započela ni pristupne pregovore.

Na skupu je bilo reči i o inicijativi "mali Šengen" koju je ministarka spoljnih poslova tzv. Kosova Donika Gervala ocenila kao "zamku".

Starović je izrazio čuđenje zbog njene kritike navodeći da je inicijativa "potpuno otvorena i za naše prijatelje iz BiH, Crne Gore, ali i iz naše južne pokrajine Kosova i Metohije".

"Mini Šengen nije zamena za evropske integracije (...) Ako je problem samo u nazivu 'mini Šengen', mogu da vas obavestim da ćemo za dve nedlje da promenimo taj naziv", poručio je Starović.

Na panelu je učestvovao i šef češke diplomatije Jakub Kulhanek koji je najavio da će integracija Zapadnog Balkana u EU biti među glavnim prioritetima češkog predsedavanja EU u drugoj polovini 2022. godine.

"Ovo će biti dugo putovanje. Mi moramo da odblokiramo ovaj proces i zato bismo morali da ostavimo po strani naše razlike i usmerimo se na ono što je važno - zajedničku budućnost u ujedinjenoj Evropi", istakao je Kulhanek.

Izvor: T a n j u g

Dubrovački forumMiroslav LajčakNemanja StarovićEUZapadni Balkan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva