:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Jun 28, 2020   21:57

0

193

Duda sigurno vodi u prvom krugu predsedničkih izbora

Prema preliminarnim podacima, na predsedničkim izborima koji se danas održavaju u Poljskoj, aktuelni predsednik Andžej Duda osvojio je 41,8 odsto glasova, a na drugom mestu je Rafan Tržaskovski sa 30,4 odsto glasova.

 

Birališta su zatvorena u 21 sat po lokalnom vremenu, a prvi podaci pokazuju da je izlaznost bila 62,9 odsto, što je najveća izlaznost od 1989. godina na svim izborima, prenosi poljski portal Polandin.

Kako se navodi, ovi prvi podaci odgovaraju rezultatima ispitivanja javnog mnenja obavljenog pre izbora, a koje je pokazalo da će lider konzervativne stranke Pravo i pravda Andžej Duda osvojiti većinu glasova, ali da neće izbeću drugi krug koji bi trebalo da se održi 12. jula.

Tržaskovski, gradonačelnik Varšave i lider opozicione "Civilne koalicije", zauzeo je, kako je predviđano, drugo mesto, dok je na trećem novinar i tv lice Šimon Holovnia sa 13,3 odsto glasova.

Ove godin izbori su održani u posebnim okolnostima, jer je trebalo da se održe 10. maja, pa su odloženi zbog epidemije korona virusa.

Na izborima je učestvovalo 11 kandidata, a konačni rezultati se očekuju u sredu.

Ako nijedan kandidat ne dobije više 50 odsto glasova, drugi krug sa dvojicom najbolje plasiranih biće održan 12. jula.

Izvor: T a n j u g

PoljskaizboriAndžej Duda
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva