:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

April 22, 2019   22:33

0

182

Dudakovićeva odbrana tvrdi da proterivanje Srba nije bio cilj

Iznošenjem uvodnih reči odbrane nastavljeno je suđenje ratnom generalu tzv. Armije BiH Atifu Dudakoviću i petnaestorici pripadnika i komandanata Petog korpusa za ratni zločin nad Srbima na području četiri zapadnokrajiške opštine u jesen 1995. godine.

Asim Crnalić, advokat Atifa Dudakovića, tvrdi da cilj vojne akcije "Sana 95" nije bio proterivanje Srba, kako navodi optužnica, već oslobađanje tih prostora od Vojske Republike Srpske.

Navodeći da je u akciji "Sana 95" ubijeno manje Srbe nego u Oluji, Dudakovićev branilac traži da sudsko veće postupi kao i Hag koji je oslobodio hrvatske generale optužbi za zločine u toj operaciji hrvatske vojske.

Argument da manje ubijenih Srba znači da nema zločina predsedavajuća sudskog veća je odbacila.

U akciji Dudakovićevog Petog korpusa stradalo je više 300 Srba. Ubijani su civili i zarobljeni vojnici, a najstarija žrtva bio je Sava Šljivar, 1901. godište. Uništeno je 38 pravoslavnih crkava.

"Ubijeni su svi civili srpske nacionalnosti koji su zaticani u selima i gradskom području opština. Radi se uglavnom o starim i nemoćnim licima. Nema lica kojima je ukazana milost, svi su ubijeni, čak i oni koji su zarobljeni ili su se predali", navodi se u optužnici protiv Dudakovića i ostalih.

Tužilaštvo BiH najavilo je da će izvesti 110 materijalnih dokaza, biće saslušano šest veštaka različite struke i ukupno 447 svedoka među kojima 16 pod posebnim merama zaštite.

Suđenje se nastavlja 13. maja saslušanjem prvog svedoka, žrtve Petog korpusa.

Izvor: RTRS

Dudakovićsuđenje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva