:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Jul 22, 2019   20:47

0

93

Dug spisak pozvanih od Specijalnnog suda

Specijalni sud formiran za istragu i procesuirnje odgovornih za zločine koje su počinili bivši pripadnici tzv. OVK nad srpskim i nealbanskim stanonvništvom, do sada je izdao najmanje 30 poziva za saslušanje u svojstvu osumnjičenih ili svedoka, a po svemu sudeći on se tu ne završava, piše prištinska Koha.

U Hag su pozivani od običnih pripadnika do najviših predstavnika u hijerahiji tzv. OVK. Neki su saslušavani u Hagu, a neki u prostorijama Euleksa u Prištini.

Premijer privremenih prištinskih institucija u ostavci Ramuš Haradinaj prvi je politički predstavnik Prištine, koji je u petak saopštio da je dobio poziv Specijalnog suda za saslušanje u svojstvu osumnjičenog.

Istovremeno pozive za saslušanje su dobili Bisljim Zirapi, bivši načelnik Generalštaba OVK i Jakup Krasnići, bivši član Glavnog štaba, kao i Sokolj Bašota, takođe bivši član Glavnog štaba tzv. OVK.

Prvi koji je primio poziv da se pojavi pred Specijalnim tužiocima bio je komandant Operativne zone Lap, Rustem Mustafa-Remi. Poziv je dobio u decembru prošle godine, a saslušan je u januaru ove godine.

U Specijalnom sudu saslušan je bivši komandant tzv. OVK Sulejman Seljimi , koji je pozvan u decembru prošle godine. Saslušan je ko osumnjičeni u Prištini, 6. februara ove godine.

Poziv je dobio i bivši komandant opeprativne zone Drenica Sami Ljuštaku.

Bivši vojnik tzv. OVK, Naim Maljoku, pozvan je 10. jula ove godine. On je putem fejsbuk profila obavestio Sud da ne može da se odazove zbog njegovog zdravstvenog stanja.

U međuvremenu, Sokol Dobruna, bivši predsednik Vojnog suda tzv. OVK, pozvan je 10. decembra 2018. godine. Dobruna je sašlušavan dva dana zaredom, ali u kancelarijama Euleksa u Prištini.

Bivši načelnik vojne policije u Operativnoj zoni Lapa, Nazif Mehmeti-Dini, pozvan je Specijalnii sud 13. decembra prošle godine. Medije je o pozivu izvestio njegov advokat Tahir Recaj, koji je rekao da nije bio obavešten o tome u kom svojstvu je njegov klijent pozvan.

Šukri Buja, bivši komandant OVK za područje Nerodima, pozvan od Specijalnog tima u junu ove godine u svojstvu osumnjičenog.

Bivši vojnik OVK Lahi Brahimaj pozvan je 11. februara ove godine. 

Inače, Brahimaj je bio optužn istovremeno kada i Ramuš Haradinaj 2004. godine od tadašnjeg Haškog tribunala.

Dok su Haradinaj i treći optuženi Idriz Balaj oslobodeni kao nevini, 2008. Brahimij je osuđen na šest godina zatvora.

Na već podužoj listi Specijalnog suda koji je dobio poziv za saslušanje i bivši pripadnik tzv. OVK u području Dukađini , Faton Mehmetaj.

Sašlušan je kao svedok 3. februara ove godine. Mehmetaj je bio deo obaveštajne službe tzv. OVK.

Rahim Hašimi, saslušan je 27. marta, a Ismet Tara, poznat kao komandant Hodža iz 124. brigade OVK, pozvan je da svedoči 17. januara ove godine.

Po prijemu poziva za saslušanje izjavio je da se "ne kaje ni za jednog neprijatelja kojeg je ubio na ratištu". Za optužnice Specijalnog suda, kojih još nema, rekao je da su "neosnovane i pripremljene od Beograda".

Remzi Šalja, poznatiji kao "Crvena jabuka", bio je pozvan od Specijalnog suda decembra prošle godine, ali je pobegao da bi izbegao pojavljivanje u tom sudu. Kosovska policija ga je uhapsila krajem marta u Suvoj Reci.

Bivši borac tzv. OVK, Muhamet Krasnći, poziv Specijalnogo suda je dobio 20. juna kao osumnjičeni.

Bivši učenik Generalštaba 123 brigade u Suvoj Recu, Agim Kuči, poziv je dobio u februaru ove godine takođe kao osumnjičeni.

Sabahudin Cena je poziv dobio 14. januara ove godine. Poslanik Haradinajeve Alijanse za budućnost Kosova Bljerim Kuči je poziv dobio 21. februara ove godine, a Baškim Ndrecaj 14. marta. On je potvrdio da je pozvan kao osumnjičeni.

Poziv Specijalnog suda je uručen i Isufu Gashiju, koji je saslušan u Specijalnom sudu u Hagu 20. februara ove godine.

Komandant drugog batajona 121. kumanovske brigade Ramiz Kerići, poznatiji kao nadimak "Ratni komandant Lav", saslušan je 10. jula ove godine, dok je Safet Sila poziv dobio u decembru 2018. godine, a nakon saslušanja u Specijalnom sudu novinarima je rekao da je uglavnom pitan o tome kakav je bio njegov angažman u OVK. 

Naser Krasnići, bivši pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova, saslušaan je 17. januara, Ahmet Rrahmanaj je primio poziv 5. aprila ove godine, a Imer Imeri 21. januara 2019. godine. Flamur Hoti, bivši vojnik OVK u operativnoj zoni Paštrik, pozvan je 24. maja 2019. godine.

Među ovim bivšim pripadnicima tzv. OVK poziv Specijalnog suda primila je u januaru ove godine i jedna žena, bivši vojnik Raimonda Rear.

Prištinska Koha piše da ovo ipak nije konačni spisak Speciijalnog suda, koji, inače, nikada ne objavljuje koga je pozvao i koga namerava da pozove na saslušanje, kao i u kom svojstvu ih poziva - kao osumnjičene ili svedoke.

Specijalni sud je formiran na osnovu izveštaja bivšeg izvestioca Saveta Evrope Dika Martija, koji govori o mnogim zločinima pripadnika tzv. OVK.

Koha podseća da se u Martijevom izveštaju pominje i ime predsednika privremenih prištinskih intitucija Hašima Tačija.

Izvor: T a n j u g

Mehanizam u HaguoptužniceOVK
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva