:

:

TV Most

Foto: DPS

clock

Novembar 30, 2019   17:38

0

204

Đukanović: DPS ima razumevanja za obnovu CPC, Mandela kao da je govorio o Crnoj Gori

Crna Gora mora imati jasno osmišljenu identitetsku politiku i neophodno je suzbiti grubo osporavanje crnogorskog identiteta, rekao je predsednik Crne Gore i lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović na kongresu te stranke.

Milo Đukanović je poručio da je primarni interes snaženje državnog identiteta Crne Gore, prenosi RTCG.

Milo Đukanović je poručio da Crna Gora mora imati jasno osmišljenu identitetsku politiku

"To mora biti mnogo više nego do sada odgovornost svih državnih institucija", smatra lider DPS-a.

Đukanović je rekao da DPS uvažava potrebu svih nacionalnih zajednica da afirmišu svoje identitete, ali je naglasio da se mora odlučno suzbiti grubo osporavanje crnogorskog identiteta.

DPS, kaže Đukanović, ima razumevanja za očekivanje jednog dela javnosti da se obnovi, kako je naveo, istorijski neupitna Crnogorska pravoslavna crkva (CPC).

"Najveća je obaveza vladajućih subjekata da na ovu osjetljivu temu vodimo tolerantan dijalog sa svima. Kroz to gledamo i na aktuelne dileme o crkvenom pitanju u Crnoj Gori. Zakon nam treba da uredi odnose između države i crkve. Nije cilj da se mijenjaju nasilno vlasnički odnosi, ali svaka država ima pravo i obavezu da provjeri da li su ti odnosi pretrpjeli nelegalne promjene koje nemaju pokriće u arhivskoj dokumentaciji", rekao je Đukanović.

"Uprkos zavedenosti jugoslovenstvom, odbranili smo mir"

Citirao je Nelsona Mandelu, koji je rekao "Uvijek izgleda nemoguće, dok se ne uradi", kao da se to, kako je primetio, odnosilo na Crnu Goru.

"U vrtlogu 90-ih, uprkos zavedenosti emocijom jugoslovenstva, suočeni sa izborom između rata i mira, odabrali smo mir i suživot svih vjera i nacija, i uspjeli da odbranimo tu vrijednost, što nikome nije pošlo za rukom", rekao je Đukanović.

Kongresu prisustvuju makedonski premijer Zoran Zaev, predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, te predsednik SDP-a Srbije Rasim Ljajić.

Izvor: RTS, RTCG

Crna GoraMilo ĐukanovićDPS
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva