:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Maj 24, 2019   10:49

0

54

Đukanović i Zaev: Uzorni odnosi temelj za ekonomsku saradnju

Uzorni odnosi Crne Gore i Severne Makedonije, koji nisu imali zastoja čak ni u vremenu raspada bivše Jugoslavije, predstavljaju dobar temelj za unapređenje saradnje i brojne mogućnosti pre svega u oblasti ekonomije i turizma, saopštio je crnogorski predsednik Milo Đukanović nakon sastanka sa premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevim.

Milo Đukanović je na radnoj večeri koju je priredio za Zorana Zaeva i delegaciju Severne Makedonije iskazao zadovoljstvo što su u poseti Crnoj Gori i naglasio je da je to prilika za razmenu mišljenja oko važnih procesa u dve države i regionu.

Đukanović je čestitao Severnoj Makedoniji i premijeru Zaevu na izuzetnim ostvarenjima u prethodnom periodu – potpisivanju Prespanskog sporazuma i pristupnog protokola za prijem u NATO-u.

Izrazio je očekivanje da će Severna Makedonija sredinom godine otpočeti pregovore za prijem u EU. " Naš cilj je da naše zemlje i region vratimo evropskoj kući i uspostavimo evropski sistem vrednosti", dodao je Đukanović.

Posebno je pohvalio oporavak makedonske ekonomije što, kako kaže, otvara prostor za nove mogućnosti saradnje i sa Crnom Gorom.

Crnogorski predsednik je iskazao očekivanje da će uskoro uspostaviti saradnju i sa novim kolegom, predsednikom Severne Makedonije Stevom Penderovskim, i zajednički dati doprinos međudržavnoj i regionalnoj saradnji i daljoj integraciji.

Zoran Zaev je naglasio da je politika koji vodi Đukanović primer progresivne politike ka NATO-u i EU. Upoznao je Đukanovića sa napretkom koji Severna Makedonija ostvaruje na planu integracija i ekonomije, ističući da će im podrška i iskustvo Crne Gore biti dragoceni.

"Crna Gora je odličan primer u EU i NATO integracijama, želimo da podelimo iskustva sa vama", naglasio je Zaev.

Đukanović i Zaev razgovarali su i o aktuelnim prilikama u regionu sa zajedničkom ocenom o potrebi prevazilaženja otvorenih pitanja u pravcu pune integracije u EU.

Danas će biti održana zajednička sednica vlada dve države.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva