:

:

TV Most

clock

Decembar 16, 2022   14:26

0

137

Đukanović je najavio da će potpisati Izmene i dopune Zakona o predsedniku

U ponoć je istekao rok koji je parlamentarna većina dala predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću da potpiše usvojene Izmene i dopune Zakona o predsedniku. Đukanović je najavio da će potpisati ovaj akt "zato što kao predsednik poštuje Ustav", ali i zakazao konferenciju za medije u 14 sati 45 minuta u vili "Gorica".

Skupština Crne Gore potvrdila je u ponedeljak 12. decembra Izmene i dopune Zakona o predsedniku, koji je crnogorski predsednik Milo Đukanović ponovo vratio predsednici parlamenta Danijeli Đurović zahtevajući ispravku faktografskih grešaka u nazivu akta.

Greške su ispravljene i Zakon je ponovo prosleđen predsedniku na potpisivanje i objavljivanje u Službenom listu.

Rok za Đukanovićev potpis istekao je u ponoć. A usvajanje Izmena i dopuna Zakona, izazvalo je buru u opoziciji prethodnih dana.

Crnogorska parlamentarna opozicija smatra ove Izmene i dopune Zakona o predsedniku kršenjem Ustava i "državnim udarom", zbog čega su nastavljeni protesti, predvođeni opozicionim strankma okupljenim oko DPS, a formalni organizator je tzv. pokret "Ima nas".

Izmenjeni Zakon je usvojen u crnogorkom parlamentu kako bi Đukanović otpočeo razgovore s predstavnicima parlamentarne većine i predložio za mandatara njihovog kandidata, lidera Demosa Miodraga Lekića.

Posle prvog usvajanja izmena ovog zakona u parlamentu, Đukanović je odbio da ga potpiše i vratio ga je na ponovno razmatranje Skupštini.

Ako Đukanović ni ovog puta ne bi potpisao Zakon, Skupština je ovlastila predsednicu parlamenta Danijelu Đurović da ona formalno preda akt Službenom listu Crne Gore na objavljivanje, da bi Zakon stupio na snagu.

Đukanović je u intervjuu za agenciju Mina, kako prenosi RTCG, najavio da će potpisati ovaj akt "zato što kao predsednik poštuje Ustav", ali i zakazao konferenciju za medije u 14 sati 45 minuta u vili "Gorica".

Izvor: T a n j u g

Crna GoraZakon o predsednikuMilo Đukanović
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva