:

:

TV Most

clock

Februar 21, 2022   15:18

0

181

Đukanović: Manjinska vlada trenutno najrealnije rešenje; iz DPS-a poručuju da sve od njih zavisi

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović rekao je u Briselu nakon sastanka sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom da u ovom trenutku i dalje najrealnije deluje da će biti postignut konsenzus oko ideje formiranja manjinske vlade u Crnoj Gori.

Milo Đukanović je rekao da je na sastanku sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom izrazio očekivanje da bi Crna Gora u dogledno vreme mogla da dobije novu vladu koja će biti promoter politike evropskih integracija.

Đukanović je istakao da očekuje finalne informacije o ishodu pregovora u vezi sa formiranjem manjinske vlade.

"Da li će to biti manjinska vlada sa mandatom od oko godinu ili neka druga koja bi možda mogla potrajati i duže, pa i do kraja mandata ovog parlamenta, videćemo iz sadržaja razgovora koji se upravo vode. U ovom trenutku mi i dalje najrealnije deluje da će se postići nužni konsenzus oko ideje manjinske vlade", rekao je Đukanović novinarima u Briselu.

Naglasio je da je važno da se dođe do rešenja oko kojeg je moguć konsenzus, da bi se što brže konsolidovala izvršna vlast i stvorili uslovi da se zemlja fokusira na političke prioritete, od kojih je prvi deblokada pregovaračkog procesa sa Evropskom unijom.

"Očekujem finalne informacije o sadržini dosadašnjih razgovora među potencijalnim akterima manjinske vlade, da bih onda mogao stupiti na scenu i organizovati pregovore sa svim parlamentarnim strankama, da testiramo to, ali i druga rešenja koja bi vodila Crnu Goru putem izlaska iz institucionalne krize", naveo je Đukanović.

Ističe da postoje i druga rešenja u slučaju da ne bude saglasnosti oko manjinske vlade.

"Za mene je uvek prvo pitanje organizovanje prevremenih parlamentarnih izbora, a ako ni to ne bude rešenje, onda se ulazi u scenario formiranja neke prelazne, tehničke vlade koja bi značila da sve parlamentarne partije imaju predstavnike u toj vladi. Ta vlada imala bi samo jedan zadatak - da ažurira izborno zakonodavstvo i da u najkraćem vremenu dođemo do parlamentarnih izbora", rekao je Đukanović.

Portparol DPS-a: Manjinska vlada zavisi isključivo od nas i Liberalne partije

Istovremeno, portparol Đukanovićeve Demokratske partije socijalista (DPS) i poslanik u Skupštini Crne Gore Miloš Nikolić rekao je da formiranje manjinske vlade u Crnoj Gori zavisi isključivo od klupa poslanika DPS-a i Liberalne partije, bez čijih 30 glasova nema i neće biti stabilne i evropske parlamentarne većine.

Nikolić je pozvao Građanski pokret URA da se vrati onome što ih je okupilo, a to je, kako kaže, stvaranje široke parlamentarne većine koja će imati reformski cilj da u interesu budućnosti Crne Gore stabilizuje državu i vrati je na evropski kolosek i poziciju lidera evropskih integracija.

Nikolić kaže da poslednja u nizu izjava predstavnika URA, ovog puta od potpredsednice partije Jovane Marović pokazuje, kako navodi, zabrinjavajući trend da URA umesto ozbiljnom politikom nastavlja da se bavi praznim politikanstvom.

"Sada, kada su priznali katastrofalnu grešku koju su napravili nakon 30. avgusta i kada pokazuju ambiciju da ponovo budu deo evropske platforme, čiji je DPS stožer i sa koje smo ih sve vreme pozivali da se vrate interesima države Crne Gore, ponovo ih savetujemo da svoje opservacije oko stranačke politike zadrže u granicama svog pokreta", rekao je Nikolić.

Jovana Marović je u nedelju na pitanje da li je za URA dovoljno da se lider DPS-a Milo Đukanović povuče, iako su mu pripisivali brojne afere, odgovorila da ne prave koaliciju sa DPS-om i da stav da je neprihvatljivo učešće DPS-a u izvršnoj vlasti dovoljno govori o tome šta misle o njihovom reformisanju.

Izvor: RTS, RTCG

Crna GoraĐukanovićDPSmanjinska vlada
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva