:

:

TV Most

clock

Novembar 18, 2022   16:51

0

112

Đukanović najavio žalbu sudu u Strazburu protiv odluka Skupštine

Crnogorski predsednik Milo Đukanović danas je najavio pritužbu Evropskom sudu u Strazburu ako u Skupštini ponovo bude izglasan izmenjeni Zakon o predsedniku.

Đukanović je odbio da potpiše izmenjeni Zakon o predsedniku usvojen u Skupštini 8. novembra sa 41 poslaničkim glasom stare-nove većine i ponovo ga vratio u parlamentarnu proceduru.

Đukanović je pritužbu Strazburu najavio na pitanje novinara da li će potpisati pomenuti zakon ako ponovo bude usvojen u Skupštini.

Podsetio je da se već obratio Venecijanskoj komisiji i dodao da ne treba obaveštavati one koji su, kako kaže, „nasrnuli na Ustav šta će biti moji potezi".

„Treba prvo da vidimo dokle ide njihova neodgovornost", rekao je Đukanović novinarima, preneli su podgorički mediji.

Izmenjeni Zakon o predsedniku usvojen je na predlog Demokratskog fronta nakon što je Đukanović ignorisao predlog aktuelne skupštinske većine da mandatar za formiranje nove vlade bude lider Demosa Miodrag Lekić.

Obrazloženje predlagača je da predsednika treba vratiti u ustavne okvire, dok su poslanici DPS i partija njenih tradicionalnih partnera tvrdili da je reč o "ustavnom puču".

Nema simetrije između velikosrpskog i asimptomatskog crnogorskog nacionalizma"

Balkanski nacionalizmi i kleronacionalizam koji pomoviše SPC su najveća pretnja po stabilnost regiona, tvrdi crnogorski predsednik Milo Đukanović i dodaje da svako koketiranje s tim može biti fatalno.

Đukanović je na Balkanskom integracionom forumu, u organizaciji Evropskog pokreta Crne Gore, rekao da se ne sme imati iluzija da su balkanski nacionalizmi sahranjeni.

Oni su, kazao je, pretrpeli poraz, ali njihovi autori, kaže, iz toga nisu izveli pravi zkaljučak.

„Oni čekaju svoje vreme. Prepoznali su neke nove šanse baš sada. Ne grešim kad kažem da su prepoznali šansu u pretpostavljenoj snazi Rusije. Balkanski nacionalizmi i kleronacionalizam koji promoviše SPC su najveća pretnja po stabilnost regiona. Svako koketerije s tim može biti fatalno. A koketerija je kad se u rešavanju nekih pitanja pristane na - 'hajde malo da iskorigujemo granicu'. Nakon toga s tim se više nećete pitati. To su opasna neznanja", rekao je Đukanović.

On je rekao da se "protiv velikosrpskog nacionalizma ne treba boriti crnogorskim nacionalizmom".

„Ako bismo se opredeli na to, bili bismo gubitnici. Protiv svakog nacionalizma treba se boriti idejom građanskog društva. Predlozi koje sam kao lider DPS-a dobijao da bi težište partijskog programa trebalo pomeriti udesno - moj odgovor je bio ne".

Đukanović je naveo da se u Crnoj Gori velikosrpskom nacionalizmu pokušava napraviti protivteža "kroz izmišljanje termina asimptomatskog crnogorskog nacionalizma".

„To je pokušaj da se prikrije njihovo služenje velikosrpskom nacionalizmu. Kad god vam neko kaže da je protiv velikosrpskog nacionalizma, ali i protiv velikog 'asimptomatskog crnogorskog nacionalizma', tome ne verujete ništa. Taj je na jaslama velikosrpskog nacionalizma i ruskog imperijalizma. Nema simetrije između velikosrpskog nacionizma i 'asimptomatskog crnogorskog nacionalizma'. To je izmišljotina kojom se ne treba baviti...", naveo je Đukanović, prenele su podgoričke Vijesti.

Izvor: T a n j u g

Crna GoraĐukanovićStrazburSkupština Crne Gore
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva