:

:

TV Most

clock

Maj 29, 2019   18:13

0

114

Đukanović: Ništa neočekivano u izveštaju Evropske komisije

Crnogorski predsednik Milo Đukanović izjavio je da u danas objavljenom izveštaju o napretku Crne Gore nema ničeg neočekivanog i ponovio da je članstvo u EU prioritet Crne Gore.

Dodao je da to nije nikakva trka sa vremenom, već želja da Crna Gora zaista bude deo tog sistema vrijednosti.

„Crna Gora je napravila veliki iskorak i zemlja smo lider u procesu pregovora. Moramo svi u društvu biti svesni da će sada odjednom od jednog do drugog izveštaja biti primećivani manji pomaci nego u prethodnom periodu, zato što smo u međuvremenu napravili ozbiljan iskorak“, procenio je Đukanović.

Odgovarajući na novinarsko pitanje šta država čini da se reše problemi korupcije, organizovanog kriminala i slobode medija za koje se godinama u izveštajima o napretku potencira da nema konkretnih koraka, kazao je da je ceo region prepun raznih nedostataka „koji nas onemogućavaju da dođemo do krucijalnog cilja – evropskog kvaliteta života“.

Đukanović je kazao da su dva ključna nedostatka – znanja i vladavine prava, ali je rekao da je stanje „bitno unapredjeno“, posebno u oblasti vladavine prava.

Naglasio je da ima još otvorenih pitanja koja treba rešavati.

U rezimeu izveštaja se, između ostalog, navodi da je u Crnoj Gori i dalje nisko poverenje u izborni proces, koji, kako piše, treba sveobuhvatno reformisati.

Politička scena je, piše u rezimeu, i dalje fragmentisana i polarizovana, bez političkog dijaloga.

Povratak političkog dijaloga u parlament obaveza je, poručila je Evropska komisija, svih političkih aktera.

U izveštaju se navodi da je Crna Gora ostvarila izvestan napredak u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Međutim, korupcija preovladava u mnogim oblastima i ostaje važno pitanje.

„Odgovor pravosuđa protiv korupcije na visokom nivou i dalje je suviše ograničen. Dalja poboljšanja u ovom pogledu moguća su samo u okruženju u kojem su nezavisne institucije zaštićene od bilo kakvog nepotrebnog uticaja, i ohrabrene da u potpunosti koriste svoja ovlašćenja“, konstatuje EK.

Navodi se da je u borbi protiv organizovanog kriminala Crna Gora i dalje „umereno pripremljena“.

„Potrebni su uverljivi rezultati u pogledu složenijih oblika organiziranog kriminala, gdje su u pitanju lokalni interesi, uključujući pranje novca, trgovinu ljudima i šverc duvana, kao i zaplenu prihoda od kriminala“, piše u dokumentu EU.

Izvor: Танјуг

ĐukanovićC.GoraEK
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva