:

:

TV Most

Foto: CdM

clock

Decembar 02, 2020   18:51

0

105

Đukanović: Očekujem korektnu saradnju sa novom Vladom

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da očekuje korektnu kohabitaciju sa budućom crnogorskom vladom i da očekuje da i nova izvršna vlast poštuje Ustav i doprinese saradnji.

 

Milo Đukanović očekuje korektnu kohabitaciju sa novom Vladom i poručuje da je "Crna Gora već više puta prijatno iznenadila nepoverljivu javnost" i da nema razloga da se to ne ponovi.

"Ne vidim razlog za zebnju, ne vidim nikakvo novo iskušenje", kazao je Đukanović i dodao da se nikada nije mešao u poslove Vlade.

"Neću imati nikakav problem da obezbijedim svojim korektnim ustavnim funkcionisanjem, nesmetan prostor za funkcionisanje izvršne vlasti. Ubijeđen sam da će i nova Vlada poštovati Ustav i doprinositi uspješnoj kohabitaciji. Ja vjerujem da će Crna Gora nakon ovog iskustva izaći kao još jedna zrelija demokratija nego što je danas", kazao je Đukanović novinarima u Skupštini.

Ekspoze mandatara zasnovan na predrasudama

On je ocenio i da je ekspoze mandatara Zdravka Krivokapića zasnovan na predrasudama, koje su njegovi autori formirali o nekom prethodnom vremenu. Ističe ipak, da je dobro što je započet proces izbora nove vlade, jer je već prošlo tri meseca od parlamentarnih izbora.

"Drugo, mislim da o ovoj, kao i o svakoj prethodnoj vladi, treba suditi na osnovu onoga što će uraditi, a ne na osnovu najava", kazao je Đukanović.

On je rekao da nije sklon da na bazi prvog slušanja mandatarovog ekspozea sudi o kvalitetu politike koju je nova vlada pripremila za svoje delovanje.

Ne plaše se lustracije

Komentarišući najavljeno donošenja zakona o lustraciji i poreklu imovine, Đukanović je saopštio da ne misli da to predstavlja nikakav bauk.

"Ni ja, ni bilo ko u DPS-u ne vidi nikakvu opasnost od toga. Radili smo sve vreme u uverenju da radimo za dobro Crne Gore da poštujemo Ustav i zakone", naveo je Đukanović i dodao da sve zakone treba doneti u skladu sa ustavom i onim što su prave norme EU.

Kazao je i da se intenzivno radi na pripremi vanrednog Kongresa DPS-a ali nije želeo da kaže da li će ostati na čelu te partije.

Odnosi sa Srbijom u istom duhu kao i sa drugim susedima


Komentarišući diplomatske odnose sa Srbijom, kazao je da veruje da će diplomatski odnosi sa Srbijom biti u istom duhu kao i sa svim susedima i zemljama regiona.

"Smatram da je ambasador Srbije ispunio sve preduslove, za ovakav odnos Ministarstva vanjskih poslova prema njemu" rekao je crnogorski predsednik i dodao da koliko on zna ne postoji mogućnost da Srbija ponovo predloži Vladimira Božovića za ambasadora.

Izvor: RTS

Milo ĐukanovićCrna Gora
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva