:

:

TV Most

clock

Mart 01, 2020   21:15

0

194

Đukanović: Prenaduvano, i u vreme Miloševića spajali dve slike

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović tvrdi da su navodi da na ulice Crne Gore izlazi od jedne trećine do dve trećine građana, kako bi protestovali protiv spornog Zakona o slobodi veroispovesti, "apsolutno prenaduvani".

Đukanović je u video-snimku nedavnog intervjua za Rojters, koji je objavljen na sajtu crnogorskog predsednika, rekao da je reč o "dezinformacijama", uz tvrdnju da su se slične stvari radile u vreme Slobodna Miloševića.

"Kao što znate svakodnevno prisustvujemo dezinformacijama o tome kako je od jedne trećine do dve trećine građana Crne Gore na ulicama, što je apsolutno prenaduvavanje, nalik onome kada su Miloševićevi mediji iz Berana sastavljali dve iste slike, jednu do druge, kako bi stvorili kod posmatrača utisak masovnosti, a i najpovršniji posmatrač je uočio da je reč o istim figurama na dvema identičnim slikama. I ovde je reč o tome", tvrdi Đukanović.

On je odbacio kao manipulaciju i navode da se pola članova DPS-a priklonilo litijama i poručio da je uveren da će DPS i vladajuća koalicija pobediti na predstojećim parlamentarnim izborima i učvrstiti "hod Crne Gore ka konačnom cilju, a to je članstvo u EU".

Đukanović smatra da je SPC, od dolaska mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija 1990-tih godina, politički subjekt.

"Nije to najgore, najgore što su oni zastupnici najretrogradnije moguće politike. Oni su običan instrument velikosrpskog nacionalizma u regionu i takvu ulogu su imali u Hrvatskoj, u Bosni i na Kosovu. Tamo gde su se oni deklarisali kao politički subjekt, tu su uvek stradali ljudi, a u finalu su stradali i srpski nacionalni interesi", rekao je Đukanović.

Crnogorski predsednik tvrdi da je SPC subjekt političkog života u Crnoj Gori i da opredeljuje kako će prosrpska opozicija nastupiti na predstojećim lokalnim izborima u Titvu, te da će, kako je naveo, isto tako biti involvirana na predstojećim parlamentarnim izborima.

On je dodao da je mitropolit Amfilohije i ranije govorio na skupovima opozicije, "jasno stajući na stranu suprotnu vlasti i jasno kršeći ono što su i božije i crkvene zapovesti".

"Jedna od devet crkvenih zapovesti kaže da crkva mora raditi u korist dobra i državne vlasti u državi u kojoj ima svoju versku misiju. Jasno da mitropolit Amfilohije deluje protiv ove državne vlasti, on to ne skriva, svakodnevno s ponosom ponavlja. Jasno je šta je njegova uloga", rekao je Đukanović.

Crnogorski predsednik je kazao da Amfilohije "to delimično radi i na osnovu nekakvog vlastitog opredeljenja, ali u dobroj meri na osnovu onoga što je velikosrpski nacionalizam i što su ruski, antizapadni interesi na Zapadnom Balkanu".

"A da li će to dovesti u pitanje dominaciju aktuelne državne politike Crne Gore, apsolutno sam siguran da ne", poručio je Đukanović.

Izvor: Танјуг

ĐukanovićZakon o slobodi veroispovestiCrna Gora
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva