:

:

TV Most

clock

Mart 10, 2019   9:04

0

262

Đukanović: SAD orijentisane na deblokadu dijaloga Beograda i Prištine

Poruka koju je Dejvid Hejli preneo u Prištini je bila jasna – takse treba ukinuti što pre i ubrzati proces dijaloga Beograda i Prištine, navodi za RTS direktor Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović.

Poruke su sasvim očekivane jer su SAD orijentisane da što pre dođe do deblokade dijaloga između Beograda i Prištine, rekao je Dragan Đukanović gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a.

"SAD su orijentisane da što pre dođe do deblokade dijaloga između Beograda i Prištine jer već više od tri meseca Priština drži takse na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine što na neki način ne doprinosi smirivanju tenzija", navodi Đukanović.

Dodaje da su takse ugrožavaju partnerstvo između prištinskih vlasti i SAD.

"Mnogi američki zvaničnici su rekli da što pre treba ukinuti takse i da one ugrožavaju partnerstvo između prištinskih vlasti i SAD. Njima je eksplicitno nekoliko puta rečeno – između ostalog i u pismima Donalda Trampa poslatim u decembru i februaru Tačiju. SAD će pokušati da naprave takav ambijent u pregovorima gde će se može razgovarati o više opcija i neće se ići sa klasičnim uslovljavanjem jedne od strana.

Navodi da nema reakcije zvaničnog Brisela nakon usvajanja platforme.

"Brisel je rekao da ne želi da komentariše platformu jedne od strana ali mislim da je itekako orijentisan da dođe do suspenzije taksi kako bi se dijalog ubrzao. Imajući u vidu da krajem maja slede evropski izbori i da je neke procese nužno završavati, a samim tim i dijalog Beograda i Prištine", navodi Đukanović.

Osvrćući se na najave Bedžeta Pacolija da bi kosovska vlada mogla da suspenduje takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH sledeće nedelje, navodi da bi nakon te suspenzije moglo doći do nove dinamike u dijalogu, do nekog brzog zakazivanja naredne runde dijaloga u Briselu. 

Dodaje da će SAD imati u tom procesu prilično značajnu ulogu.

Očekuje da će kao i što je najavljeno 2019. biti ključna godina za okončanja procesa normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, ali da je uslov – ukidanje taksi.

Izvor: RTS

dragan đukanovićhejlitakedijalog
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva