:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Jun 28, 2019   10:30

0

149

Đukanović: SAD snažno podržale strateške odluke CG

Vašington je u najvećoj meri pružio snažnu podršku strateškim odlukama kojima je Crna Gora trasirala kurs demokratskog razvoja i svoj evropski i evroatlantski put, poručio je sinoć predsednik Milo Đukanović na prijemu povodom obeležavanja 4. jula, Dana nezavisnosti SAD, u američkoj ambasadi u Podgorici.

U dugom obraćanju, Đukanović je govorio o istorijskim vezama Crne Gore i SAD, te poručio da je upravo na tim čvrstim temeljima poslednjih decenija izgrađeno snažno partnerstvo dve zemlje.

Podsetio je da su SAD bile među prvim zemljama koje su priznale rezultate referenduma o nezavisnosti 2006. godine, a ubrzo nakon toga uspostavljeni su i diplomatski odnosi.

Presudna je, kazao je, bila podrška i pomoć SAD u ispunjavanju visokih standarda u procesu evroatlantske integracije što nas je kvalifikovalo za članstvo u NATO pre dve godine, učvrstilo važnost istorijskog čina obnove državnosti, i otvorilo novu perspektivu za razvoj crnogorskog društva, podsetio je crnogorski predsednik u govoru dostavljenom Tanjugu.

„Taj odnos se nastavlja i danas u Alijansi, uključujući i međunarodne misije od Avganistana do Kosova. Odgovore na savremene izazove i pretnje tražimo zajedno, ravnopravno deleći teret, bez obzira na veličinu i kapacitete. Pre svega kroz NATO, koji se tokom proteklih sedam decenija potvrdio kao najvažniji globalni političko-vojni savez, u kom Amerika ima vodeću ulogu među ravnopravnim članicama. Kao što ima i posebnu odgovornost za očuvanje tekovina evroatlantizma koje su donele benefite celom svetu”, naveo je Đukanović, prenosi Tanjug.

Zahvalivši američkim partnerima na ukupnoj podršci reformskim procesima u Crnoj Gori, u cilju unapređenja demokratije, vladavine prava, slobode medija i drugih demokratskih postulata, Đukanović je poručio da zvanična Podgorica ostaje posvećeni promoter zapadnih vrednosti, fokusirani na dostizanje standarda savremenih demokratskih društava, na očuvanje multietničnosti i multikulturalnosti zajednice, i unapređenje kvaliteta života građana, što će Crnu Goru kvalifikovati da bude prva sledeća članica EU kad se za to stvore uslovi.

Ambasadi SAD i ambasadorki Džudi Rajzing Rajnke, Đukanović je posebno zahvalio na pomoći u naporima da se u Crnoj Gori stvori ambijent za veći priliv američkih investicija i povećanje broja turista iz SAD.

Rekao je da bi mu bilo potrebno mnogo više vremena da nabroji samo najmarkantnije odrednice koje danas karakterišu odnose Crne Gore i SAD. „Dirljivi primeri iz naše zajedničke istorije i vrednosti koje delimo obavezuju nas da dalje učvršćujemo crnogorsko-američko partnerstvo i prijateljstvo”, zaključio je Đukanović, uz poruku da će SAD u Crnoj Gori uvek imati prijatelja i pouzdanog partnera.

Izvor: Танјуг

Milo ĐukanovićCrna GoraSAD
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva