:

:

TV Most

Foto: alo.rs

clock

Maj 18, 2020   13:56

0

173

Đukanović: SPC bi da upravlja Crnom Gorom

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da bi Srpska pravoslavna crkva da upravlja Crnom Gorom i da određuje njen pravac i karakter.

 

"Je li Crnoj Gori mesto u Evropi ili na drugoj strani", rekao je Đukanović na konferenciji za medije povodom dve godine mandata, koja se održava ispred rezidencije na Cetinju, prenose "Vijesti".

Odgovarajući na pitanje da li je Zakon o slobodi veroispovesti provokacija stabilnosti,rekao je: "Suštinska dilema je da li država novim zakonima, usklađenim sa evropskim, treba da zameni zakone iz komunističkog vremena? Da. Zakon o slobodi veroipovesti treba Crnoj Gori i donesen je u pravo vreme"
On je naglasio da sve što je oteto Crnoj Gori, biće joj vraćeno.

"Da li Crna Gora treba da odustane od takve svoje potrebe, kad god se deo društva pobuni odgov je - Ne", kazao je Đukanović i dodao da zakon treba Crnoj Gori i da je zbog toga donešen.

Zakon je, kaže predsednik Crne Gore, otvorio mnoga pitanja, neka su se pokazala na površini to je pitanje imovine, gde se država suočila sa otporom SPC. "Ne nudite nam te izanđale i okrvavljene formule za budućnost Balkana. Nećemo ih prihvatiti", rekao je Milo Đukanović.

Đukanović velikodostojnicima SPC: Dosta je bilo cirkusa

Velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve (SPC) nemaju pravo da predvode pobunjeni narod Crne Gore, a da pritom traže da budu partneri državi, s kojom traže da pregovaraju, izjabio je Đukanović.

Đukanović je na konferenciji za novinare povodom dve godine od izbora na tu funkciju optužio SPC da ne plaća porez državi i da, kako kaže, u hramovima nelegalno gomila sveštenike.

"SPC će biti uvažen subjekt društva i ni milimetar dalje", poručio je Đukanović.

SPC, kaže, mora da shvati da je dosta bilo tog “cirkusa”.

“Ponudili smo SPC da budu deo rešenja obnove samostalne Pravoslavne crkve u Crnoj Gori, baš onakve kakva je postojala do 1918. U međuvremenu smo obnovili državu, pa moramo obnoviti i crkvu”, naveo je Đukanović i dodao da “oni za sada tu ponudu odbijaju".

Neće im, ističe, biti prvi put da propuste jednu izglednu šansu.

"U tom slučaju, preostaje im da nastave da budu crkva nacionalnih Srba u Crnoj Gori, tada bi morali da stvorimo i crkvu nacionalnih Crnogoraca u Crnoj Gori, ne mislim da je to dobro rešenje. Mislim da je bolje rešenje da imamo pravoslavnu crkvu koja će imati svoje vernike”, rekao je Đukanović.

U tom slučaju, istakao je, radiće se ozbiljno na formiranju pravoslavne crkve naconalnih Crnogoraca, jer bi svako drugačije postupanje države u odnosu na to pitanje, bilo neodgorno prema svojim građanima.

Đukanović negira da ima veze sa hapšenjem Joanikija

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović odbio je danas, kako kaže, sve insinuacije i optužbe da ima bilo kakve veze sa hapšenjem epskopa Joanikija i sveštenika episkopije nikšićko-budmljanske.

"Jedan deo domaće i javnosti iz susedne države ne želi da prihvati činjenicu da je Crna Gora država u kojoj institucije donose odluke. U ovom slučaju odluke su doneli tužioci, policija i sudovi. Predsednik Crne Gore ovde nema nikakve nadležnosti i nema ambiciju da preuzima poslove drugih delova vlasti", naveo je Đukanović.

On je na konferenciji za novinare na Cetinju, povodom dve godine od izbora na tu funkciju, rekao da nijedna od tih odluka nije donesena pod pritiscima uprkos tome što, kako navodi, “pojedini prosrspki mediji pokušavaju da prikažu “da je država Crna Gora poklekla”.

“Vladika Joanikije i sveštenici, nisu se našli na meti pravnog sistema zbog netrpeljivosti države prema SPC, već što su misli da im pripada ekskluzivno pravo da jedino oni ne poštuju preporuke i naredbe kojim pokušavamo da sprečimo širenje zarazne bolesti”, kazao je Đukanović.

Izvor: B 92, Vijesti, T a n j u g

Crna GoraSPCMilo Đukanović
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva