:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Mart 30, 2023   9:45

0

75

Đukanović: Srbija pokušava da vlada Crnom Gorom, BiH, Kosovom i Severnom Makedonijom

Srbija pokušava da vlada zemljama regiona, tvrdi aktuelni šef crnogorske države i kandidat za još jedan predsednički mandat Milo Đukanović i sa žaljem konstatuje da ta politika, kako kaže, nije dobila adekvatan odgovor zapadnih partnera.

Đukanović je to rekao u finišu izborne kampanje uoči predsedničkih izbora koji će u Crnoj Gori biti održani u nedelju, 2. aprila, kao gost Instituta za mir na panelu o bezbednosti u Evropi.

"Na Zapadnom Balkanu je replika onoga što Rusija želi da uradi u svojoj regiji. Na Balkanu sada imamo pokušaj pravljenja srpskog sveta kao neku vrstu produžetka ruskog sveta u ruskom regionu, i kao što oni pokušavaju da vrate uticaj koji je Sovjetski Savez imao, to isto radi i Srbija. To su retrogradne politike, one ne žele da vladaju svojim zemljama, one žele da vladaju nacijama. To vidimo u regionu gde Srbija pokušava da vlada Crnom Gorom, pokušava da vlada Bosnom i Hercegovinom, Kosovom i Severnom Makedonijom. I rekao bih da nažalost, ta politika još nije dobila adekvatan odgovor naših zapadnih partnera", naveo je Đukanović, prenosi Glas Amerike na srpskom jeziku.

Ocenio je da je situacija na Balkanu danas lošija nego pre 6-7 godina. Kaže da je skretao pažnju kad je pričao sa evropskim i NATO zvaničnicima, da nema vakuuma u geopolitici, i da ako EU i NATO nisu prisutni u regionu, tu će ući neko drugi, te da je Rusija to iskoristila.

"Srećom mi smo članice NATO, ali smo nekoliko puta, zajedno sa ostalim državama Zapadnog Balkana stagnirali na putu ka EU", rekao je Đukanović.

Đukanović je ponovo kritikovao Evropsku uniju jer, kako navodi, nije mnogo uradila na politici proširenja, što je, kako kaže, Rusija iskoristila da budi nacionalizme. "Ovo je region gde ljudi nisu rođeni sa evropskim vrednostima. Ovaj region je vodio ratove, duže nego što se razvijao. Činjenica je da vrlo često imamo nestabilnosti", naveo je Đukanović, koji je ušao u četvrtu deceniju vladanja Crnom Gorom.

Dodaje da je vrlo je lako da Zapadni Balkan uđe u greške i da je važno da se Evropa sada fokusira na Zapadni Balkan. "EU i NATO treba da kažu da je to zona njihove odgovornosti i tačka. Ako se to dogodi, nastaviće se reforme na Zapadnom Balkanu", kaže Đukanović i dodaje: "Neka pitanja nisu rešena 28 godina posle Dejtonskog sporazuma, Severna Makedonija nema početak razgovora sa EU, proces pregovora Srbije i Kosova je neizvesan, a za mene najbeznadežnije izgleda problem sa funkcionisanjem Bosne i Hercegovine, rekao bih".

Suočavamo se, navodi, sa time da Rusija koja tradicionalno koristi Balkan, sada iskorišćava Balkan da širi svoje interese. "Kad god dođe do neke prilike da se napravi ozbiljan napredak u rešavanju problema između Srbije i Kosova, Rusija se umeša. I umešaju se i u Bosni i Hercegovini, čim dođe do napretka u funkcionisanju, odmah ohrabre Republiku Srpsku, i pokušavaju da spreče Bosnu i Hercegovinu da postane funkcionalna država. Balkan je i dalje bojno polje za Rusiju da svoje ciljeve ispuni", kaže Đukanović.

Dodaje da je, kako navodi, "skeptičan da će se ovi ambiciozno postavljeni kratki rokovi za potpisivanje sporazuma Srbije i Kosova biti ispunjeni".

"Srbija ne prihvata da je Kosovo nezavisno, pokušava na sve načine da vrati stvari na početak i da pokaže i dokaže da Kosovo treba da bude u Srbiji. To je politika revizionizma i to je kao Putinova politika da se obnovi Sovjetski Savez. Nažalost, Srbija je izgubila Kosovo", kaže Đukanović.

On kaže i da mu se čini da zapadni pregovarači žele da, kako navodi, "odoborovolje Srbiju kako bi bila konstruktivna u razgovorima sa Kosovom, i da daju previše usluga Srbiji".

Govoreći i o kineskom uticaju, Đukanović kaže da je on "očigledan i prisutan, pogotovo u ekonomiji i najviše se pokazao u infrastrukturi", ali da ga, kako kaže, "nema jednako u svim zemljama, ima ga u Crnoj Gori, ali se najviše fokusira na najveću zemlji u regionu - Srbiju".

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva