:

:

TV Most

Foto: nato int.

clock

Mart 06, 2019   12:17

0

177

Đukanović Stoltenbergu: Crna Gora bira svoj put

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović sreo se danas sa generalnim sekretarom NATO Jens Stoltenbergom i ponovio da Crna Gora daje veliki doprinos evroatlanskoj bezbednosti.

- Kao zemlja članica odgovorno preuzimamo i realizujemo obaveze. Poštujemo dinamički plan preuzimanja ravnomernog tereta odgovornosti u finansiranju NATO. Zahvaljujući dinamičnom rastu BDP-a, bićemo u mogućnosti da pre preuzmemo obaveze. Broj naših predstavnika u NATO misijama se širi, kazao je Đukanović, a prenose crnogorski mediji.

- Efikasno radimo u realizaciji politike potvorenih vrata. Radujemo se da u bliskoj perspektivi Crna Gora neće biti najmlađa članica NATO. Iskustvo Makedonije i Grčke može biti primer za Beograd i Prištinu. Pozivam da NATO nastavi da daje doprinos onome što će se pokazati kao jedina pouzdana formula stabilnosti regiona Zapadnog Balkana. Svesni smo da postoje i treće zainteresovane strane za Zapadni Balkan. Jako smo spremni da vrlo istrajno branimo svoje pravo da suvereno biramo svoj put u budućnost i da do kraja impelemntiramo evropski sistem vrednosti jer jedino na taj način vidimo pouzdanu sigurnost.

I Stoltenberg je saglasan da Crna Gora daje doprinos evroatlanskoj bezbednosti.

- Crna Gora takođe doprinosi mirovnoj misiji na Kosovu. Crna Gora povećava ulaganje u odbranu. NATO računa na Crnu Goru, ali i Crna Gora može računati na NATO. Crna Gora će pomoći u uništenju 400 tona municije. Razgovarali smo i o Rusiji i složili se da politika dva koloseka jeste dobra. Treba da se pobrinemo da se Islamska država ne vrati, izjavio je generalni sekretar NATO.

Izvor: Novosti

ĐukanovićStoltenbergNATOCrna Gora
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva