:

:

TV Most

Foto: EPA

clock

Septembar 11, 2021   16:09

0

175

Đukanović za Jutarnji o Vučiću, SPC, Rusiji, Vladi Crne Gore

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović, koji je označen kao organizator demonstracija na Cetinju protiv ustoličenja mitropolita Joanikija, tvrdi da su u Crnoj Gori tim činom "ozbiljno" napadnuti, kako kaže, građanski i sekularni karakter ove države i njena evropska perspektiva i za to ponovo optužuje Srbiju i Aleksndra Vučića, Srpsku pravoslavnu crkvu i Rusiju, a razlog je po njemu jednostavan - bez Crne Gore u "srpskom svetu" projekt "velike Srbije" zauvek je mrtav.

 

"Postaraćemo se da tako i bude", kaže Đukanović u intervjuu za zagrebački Jutarnji list uoči najavljene posete Hrvatskoj, prvoj zemlji koju posećuje posle prošlonedeljnih nasinlnh demonstracija u prestonom crnogorskom gradu, kojima je lično prisustvovao kako bi im dao podršku u sprečavanju da se jedan isključivo verski događaj SPC dogodi u Cetinjskom manastiru, vekovnom sedištu Mitropolije crnogorsko primorske.

Đukanović to vidi kao očekivano problematizovanje crnogorskog nacionalnog identiteta i kaže da, ako "nema Crnogoraca, nema ni potrebe za nezavisnom Crnom Gorom"

"A, kao što znate, po toj bezumnoj teoriji muslimani su izmišljeni narod. A Albanci će se valjda već nekako snaći u preraspodelama među uvećanim, etnički i verski homogenim državama", naveo je Đukanović.

Na pitanje da li se čuo ovih dana sa Vučićem i kakvo je njegovo mišljenje o ponašnju predsednika Srbije, s obzirom na to da se govori da imaju dobre odnose, Đukanović kaže:

"Ne, zašto bih se čuo s njim. Imali smo u jednom periodu konstruktivne odnose, i to je bilo u interesu i Srbije i Crne Gore" i ističe:

"Naravno, ne uzimam za ozbiljno njegove neiskrene poruke da priznaje nezavisnost Crne Gore i da želi bratske i prijateljske odnose, dok njegovi ministri otvoreno govore zašto je 'srpski svet' tj. 'velika Srbija' nužnost srpskog naroda u regiji čiji je samozvani zaštitnik država Srbija".

O ozbiljnosti Vučićevih izjava, kaže Đukanović, najbolje svedoči tvrdnja da je Crna Gora pokoravala Srbiju poslednjih 30 godina i kako u tome neće uspeti.

"To je isto kao da je Hitler 1939. izjavio da neće dopustiti da Čehoslovačka pokori Nemačku. A tek tvrdnja da skriveno želimo da obnovimo CPC", naveo je šef crnogorske države, koji se lično angažovao za uspostavljanje nekanonske CPC na tlu Crne Gore i protierivanje i oduzimanje imovine Mitropoliji crnogorsko-primorskoj SPC.

Upitan šta se dalje može očekivati...Dokle je, prema njegovom mišljenju, spreman da ide Vučić.... odnosno da li je spreman na destabilizaciju celog regiona, Đukanović tvrdi da "jeste", ako mu to, kako kaže, dozvole Evropa i Amerika i "ako i dalje brojni lobisti, koje plaća, budu uticali koliko i dosad na politiku najvažnijih zapadnih centara".

Za vladu svoje zemlje je rekao da je "nesretna" i da je "zapravo obična igračka u rukama beogradskih državnih, crkvenih i paradržavnih struktura, kao što su opet oni to isto u rukama Moskve".

Vladu Zdravka Krivokapiića je optužio da je, kako tvrdi, bila spremna da prolije krv taj dan na Cetinju "samo da bi za to optužili crnogorske patriote, i u krajnjem mene, za njihova nepočinstva".

"Cetinjska događanja proteklih dana pokazala su svu slabost, diletantizam i osionost aktualne vlasti. Siguran sam da je to početak njihovog strmoglavog pada", kaže Đukanović, koji za premijera kaže da "ništa drugo i ne radi nego služi, saslužuje, kadi i prekađuje s popovima kad mu oni to dopuste".

Upitan zašto se insistiralo na ustoličenju mitropolita na Cetinju Đukanović tvrdi da je to bila "ofanziva" kojom je komandovala vlada, a da je SPC, koju naziva "crkvom Srbije" bila servis i "instrument realizacije projekta 'velike Srbije' ", što je, tvrdi, "službena državna politika Beograda.

"A Srbija je političko-sigurnosna i informativna baza za realizaciju ruskih geopolitičkih interesa na Balkanu. Dobro je da im pamet nije vrlina, pa nisu izdržali da se ne pohvale svojom ulogom u toj dozlaboga glupoj operaciji na Cetinju", naveo je Đukanović.

Tvrdi i da su se Vučić i Zaharova, portparolka ruskog MVP utrkivali u samoreklamiranju iz uvek, kako kaže, istog razloga, "da Crnu Goru po bilo koju cenu, uključujući i rat, stave pod svoju kontrolu". "Srbija zato što misli da je vreme za novi pokušaj prekrajanja granica na Balkanu, a Rusija da bi poslala poruku NATO-u, EU i državama u regionu".

U tome neće uspeti, kaže Đukanović i dodaje:

"Naprotiv, presudili su kleronacionalističkoj srpskoj mitropoliji na Cetinju. Duhoviti Cetinjani su odmah za Joanikija rekli da je on, iako kao izdajnik drugi u našoj istoriji sa tim imenom, prvi 'dostavljeni mitropolit'. A vlada je tu samo bila u ulozi uslužne kompanije 'Glovo'. Nije samo dostavljeni, nego i krvavi mitropolit. U toj nečasnoj raboti je i Porfirije, prvi čovek Crkve Srbije, obeležen tim žigom, što nikad neće moći da spere, dok se ne izvini Crnoj Gori i Crnogorcima", naveo je Đukanović.

On je priznao da sve što se događalo u vezi sa ustoličenjem mitropoita Joanikija na Cetinju nije crkveno nego državno političko pitanje.

"Zato Crkva Srbije nije subjekt nego instrument. A vlada Crne Gore nije državni organ nego administracija jedne kvaziverske zajednice. Zato je ovo srpsko-ruski projekt. Mi upravo proživljavamo najagresivniji napad velikosrpskog nacionalizma na crnogorsku državu i crnogorski identitet u našoj novijoj istoriji", požalio se Đukanović hrvatskom dnevnom listu, uz tvrdnju da "ovako nije bilo ni u vreme (Slobodana) Miloševića".

"Takvom politikom Srbija je produbila neprijateljstvo s Hrvatima, Bošnjacima, Albancima. Na red su došli Crnogorci", zaključio je šef crnogorske države.

Izvor: T a n j u g

Milo ĐukanovićCrna GoraSrbijaAleksandar Vučićmitropolit Joanikije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva